Alice Bah Kuhnke talar på Pride: Läget är allvarligt

”En misshandlad hbtqi-person är en för mycket”

Alice Bah Kuhnke.
Alice Bah Kuhnke.

Ett ögonblick…

Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för miljöpartiet, som håller årets invigningstal för Stockholm Pride.

Är detta första gången du håller ett Pride-tal?

– Inte alls, det har blivit ganska många Pride-tal både i Sverige och utomlands genom åren, och i år har jag redan Pride-talat i Borås. Men det är första gången för Stockholm Pride som ju är Sveriges största, det känns som något alldeles extra. Stockholm Pride håller en internationell klass, det är ett av de bästa Pride-arrangemangen i världen.

Vad kommer du att ta upp i ditt tal?

– Ett Pride-tal ska ju dels sprida glädje, men samtidigt betona allvaret i den situation Sverige, EU och världen befinner sig i när det gäller livssituationen för hbtqi-personer. Jag kommer att ta upp hatet och våldet mot hbtqi-personer, som bara under de senaste veckorna orsakat mord, exempelvis i Spanien i samband med ett Pride-firande där.

Vilken är den viktigaste hbtqi-frågan just nu?

– Trots att det finns många viktiga frågor är ändå nummer ett att stoppa våldet och trakasserierna mot hbtqi-personer. Detta har redan tystat allt för många, och det finns många som tvingas dölja vilka de är. Det är helt oacceptabelt att vi låter detta fortgå.

En del hävdar att Pride har spelat ut sin roll, i alla fall i Sverige, håller du med?

– Definitivt inte! Jag är så förbannat trött på den dumma idén. Så länge en enda människa blir misshandlad för den är en hbtqi-person, så är det en för mycket. Tyvärr har vi ju sett en ökning av hatbrotten på sistone, inte minst på nätet. Så Pride behövs självklart!

Berätta om ett festligt Pride-minne!

– Jag kommer ihåg en av schlagerkvällarna i Tanto, då bland annat Arja Saijonmaa deltog, som var helt fantastisk! Alla sjöng och dansade, det var en otrolig stämning! En försmak av himmelriket, ha ha. Jag har också haft många fantastiska möten när jag har gått omkring på Pride-områdena; människor som delat med sig av sina livsöden. Inte minst personer från små orter runtom i Sverige som åker till Stockholm Pride för att vara en del av den stora gemenskapen där. 

Läs också: LISTA De viktigaste talen genom tiderna


FAKTA: Prideinvigningen

Årets invigningstal hålls torsdag 5 augusti kl 18 på Södra teatern. Visas även på storbildsskärm på Mosebacketerrassen och streamas i Stockholm Prides kanaler.

Läs om allt som händer under Stockholm Pride på program.stockholmpride.org

Publisert: