Rockstjärna i minimal ledning i Bulgarien

Av:  TT-Reuters

En kvinna röstar i parlamentsvalet i Bulgariens huvudstad Sofia.
En kvinna röstar i parlamentsvalet i Bulgariens huvudstad Sofia.

Med en minimal marginal ser rockstjärnan Slavi Trifonovs nybildade ITN ut att knipa platsen som Bulgariens största parti framför konservativa Gerb.

När 99 procent av alla röster nu räknats leder ITN med 23,9 procent framför konservativa Gerb, som med 23,7 procent ser ut att göra sitt sämsta val någonsin.

Gerb såg länge ut att bli största parti, men ITN tycks gå om på upploppet.

Nu återstår frågan om ITN, som står för ”Det finns ett sådant folk”, klarar av att bilda regering. Anti-etablissemangspartiet har fått rejäl draghjälp av de senaste årens folkliga protester mot korruption och maktmissbruk och på måndagen meddelade Trifonov att han vill göra ett försök att bilda regering på egen hand, utan att gå i koalition.

Möjligen kan han luta sig mot två partier som anses stå ITN nära: antikorruptionspartiet Demokratiska Bulgarien och ISMV (förkortning för ”Res er! Ut med maffian!”). De har i nuläget säkrat 12,6 respektive 5 procent av rösterna i valet.

Trifonov är en folklig karaktär som gett ut över 20 musikalbum och under 20 år även lett Bulgariens mest populära talkshow i tv. Han har sagt att han, trots sin partiledarpost, inte själv kommer att ingå i regeringen. I en kommentar till valresultatet lovar Trifonov det bulgariska folket full transparens framöver.

– Det är dags att ni med egna ögon får se allt som händer i parlamentet, säger han i ett tv-sänt tal.

Publisert: