Vi kommer att få både en tredje och fjärde dos vaccin

Trots två doser vaccin insjuknar fler och fler människor i deltavarianten av covid-19.

I höst godkänner Sverige uppdaterade vaccin för en tredje dos – och planerar för en fjärde.

– Kanske man kan kombinera boosterdoserna med andra vaccin som till exempel influensa, förkylning och någonting nytt, som en cocktail, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Smittspridningen av covid-19 vänder uppåt i flera länder, i takt med att viruset muterar.

Trots att över hälften av befolkningen i Israel är fullvaccinerad smittas de av deltavarianten.

– Som tur är det inte allvarliga fall. Trots två doser Pfizer får man lätta symptom. Det visar på att vi måste vara vaksamma, och framför allt att vi måste ge en tredje dos av samma typ, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Flera studier visar att om man får en tredje dos av vilket av vaccinen som helst höjer man immunförsvaret igen, även mot varianterna.

Richard Bergström säger att Sverige troligen kommer att godkänna uppdaterade vaccin i höst.
Richard Bergström säger att Sverige troligen kommer att godkänna uppdaterade vaccin i höst.

Miljontals vaccin till Sverige i höst

Enligt Bergström kommer Sverige troligen att godkänna uppdaterade vaccin i september eller oktober. Därefter kommer uppemot 10 till 15 miljoner doser vaccin från Pfizer och Moderna att levereras.

– Vi kan välja om vi vill ha uppdaterat vaccin, samma eller en mix.

Nästa år kommer ytterligare 25 miljoner doser. Överskotten kommer att delas med andra länder.

– De här genetiska vaccinen har fördelen att man kan byta ut den genetiska koden, och det är det som är på gång nu. Det är dubbelt så mycket som vi behöver. Men vi måste planera för det värsta.

Alla som blivit fullvaccinerade i Sverige kommer sannolikt att behöva en tredje och en fjärde dos, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.
Alla som blivit fullvaccinerade i Sverige kommer sannolikt att behöva en tredje och en fjärde dos, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Blir tredje och fjärde dos vaccin

Exakt när de så kallade ”boosterdoserna”, eller påfyllnadsdoserna, ska börja delas ut är det Folkhälsomyndigheten som bestämmer. Även om man ska få samma typ av vaccin man fått tidigare eller en annan.

För personer över 80 år, personer som bor på särskilda boenden och högriskgrupper kan det bli redan i vinter, enligt Dagens medicin.

– Men att det blir en tredje dos står utom tvivel. Alla som blivit fullvaccinerade i Sverige kommer sannolikt att behöva en tredje och en fjärde dos, säger Richard Bergström.

Hur pass farlig är deltavarianten egentligen för dem som fått två doser av dagens vaccin?

– Om vi hade kunnat dra tillbaka klockan ett år och då säga att vi haft ett vaccin som gav 64 procents skydd mot svår sjukdom och sjukhusinläggning hade vi blivit jätteglada. Men nu är vi vana med 97 procents skydd, och så kommer den här nya varianten. Vi kan inte luta oss tillbaka och tycka att det här är gott nog.

Årlig cocktail med något nytt

I flera länder undersöker man just nu om det kan finnas fördelar med att få ett annat vaccin än det man fått tidigare. En studie från Oxfords universitet visar till exempel att en mix av Astra Zeneca och Pfizer skapar ett starkt immunförsvar.

Coronaviruset kommer att fortsätta utvecklas i nya varianter i flera år framöver, och bokstäverna i det grekiska alfabetet att betas av.

– Det finns väl en risk för det. I alla fall några bokstäver till. Även om det skulle sakta in med mutationerna är det sannolikt att man kommer att behöva ge boosterdoser regelbundet. Kanske var tredje, fjärde år, säger Richard Bergström.

– Vi får liksom leva med det här. Kanske man kan kombinera det här med andra vaccin som till exempel för influensa, förkylning och någonting nytt, som en cocktail.

DAILY Den nya ryska coronakrisen

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikespolitiske kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE