MSB: Ytterligare helikoptrar i brandberedskap

Katri Artta Svarfvar/TT

Publicerad 2021-07-29

En av MSB:s kontrakterade Airbus Helicopters H125 ( opererad av HeliAir Sweden ) landar efter en övning. Arkivbild.

MSB:s helikoptrar och flyg har fullt upp med att bistå i släckningsarbetet av flera stora bränder i Norrland. Nu ställs ytterligare två helikoptrar i beredskap, på grund av ökad brandrisk på Gotland och i Södermanland. Om det krävs har man möjligheten att sätta in ännu fler, enligt myndigheten.

Tio helikoptrar och fyra flygplan är sedan i onsdags i beredskap på olika håll i Norrland, och har använts flitigt vid flera större bränder. Under onsdagen var samtliga helikoptrar och flygplan i luften, medan det dagen efter har varit något lugnare.

I och med en ökad brandrisk i Södermanland och på Gotland tar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) nu ytterligare två helikoptrar i beredskap. Dessa är placerade i Västerås och kan rycka ut inom 90 minuter.

Extra öga på Gotland

– Gotland har speciella förutsättningar: hård vind och väldigt uttorkat. Och eftersom det är en ö är det svårare att få in andra typer av släckningsresurser så som brandbilar. Vi behöver håller ett extra öga på Gotland med just flygande resurser, det är det snabbaste sättet, säger Anna-Karin Hamrén, verksamhetsansvarig för nationella insatser och civilskydd.

MSB har avtal med olika helikopterföretag om minst tio helikoptrar och fyra så kallade skopande flygplan. Men uppstår behovet går det att få in ännu fler, beroende på tillgänglighet, enligt henne.

– Vi har en bra dialog med företag om att stärka upp, den möjligheten finns över hela landet.

Beredda hjälpa Finland

Helikoptrarna och brandflygen är en del av EU:s krissamarbete Resceu, och ska vid behov kunna sättas in i andra EU-länder samtidigt som Sverige kan få stöd från dessa.

– Vi står också i beredskap att hjälpa våra grannländer. Egentligen rör det alla EU-länder, men i södra Europa finns redan väldigt mycket resurser. Närmast är det Finland med stor brandrisk som kan behöva hjälp, säger Anna-Karin Hamrén.

De senaste åren har MSB sett hur skogsbrandsäsongen blivit längre, och helikoptrar och flyg har behövts både tidigare och senare på året.