Fyra döda i bränder nära turkiska turistorter

Av:  TT-AFP

Fyra personer uppges ha omkommit i de skogsbränder som härjar längs Turkiets sydkust. Minst 183 skadade har behövt sjukhusvård. Omkring 400 svenskar befinner sig i området men ingen har rapporterats skadad, enligt UD.

Fler än 70 bränder har brutit ut längs med Turkiets södra kust under veckan. 14 är enligt regeringen fortfarande aktiva och runt 4 000 brandmän kämpade på fredagen för tredje dagen i rad med att försöka släcka lågorna.

En 25-årig man som omkom när han försökte hämta hjälp nära den populära semesterorten Marmaris blev det fjärde dödsfallet, rapporterar tv-stationen NTV. I Marmaris utrymdes flera hotell när elden närmade sig.

Under torsdagen meddelade myndigheterna att tre personer – en 82-årig man och ett gift par – omkommit i en större brand som rasar öster om turistorten Antalya.

Hundratals svenskar

Tv-bilder och klipp på sociala medier visar hur folk hoppar ur sina bilar och springer för sina liv medan stora rökmoln färgar himlen över turistorten Manavgat orange.

Ett tusental svenskar befinner sig i Turkiet, varav omkring 400 i områdena kring Antalya och Manavgat, enligt svenska UD. Resenärer på plats uppmanas följa lokala myndigheters råd och anvisningar samt kontakta sina anhöriga.

Området är ett populärt resmål för turister från Ryssland, som enligt landets ambassad i Turkiet nu har skickat tre brandflygplan som ska bistå i släckningsarbetet. Även Ukraina har skickat brandflygplan och ett plan från Azerbajdzjan är på väg.

På en presskonferens efter fredagsbönen meddelade president Recep Tayyip Erdogan att 45 helikoptrar och närmare 11 000 räddningstjänstfordon deltar i släckningsinsatserna.

– Sedan lunchtid, tack vare flygplanens ankomst, har arbetet tagit en positiv vändning, sade presidenten.

Flera gripna

De senaste dagarna har det varit närmare 40 grader varmt i Antalya, som är känt för mycket höga temperaturer under sommarmånaderna. Värmen har i kombination med kraftiga vindar bidragit till brändernas intensitet och omfattning.

Eldsvådorna kan bli ett hårt slag mot Turkiets ekonomi som är beroende av turism – en bransch som dessutom redan har drabbats hårt av pandemin.

Regeringen hävdar att mordbrännare och ospecificerade ”attacker” har orsakat bränderna.

Fem personer har gripits misstänkta för att ha startat en av eldsvådorna, i staden Osmaniye, enligt regeringen. Nyhetsbyrån DHA rapporterar att två barn, åtta och tio år gamla, erkänt att de startade en av bränderna av en olyckshändelse när de eldade böcker.

Publisert: