Region Uppsala har dragit in på inhyrd vårdpersonal

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera regioner har hyrt in färre läkare och sjuksköterskor i spåren av coronakrisen.

Region Uppsala är en av dem.

Foto: Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN

Region Uppsala la hela tio miljoner kronor mer på inhyrd vårdpersonal i början av förra året än i år, rapporterar SVT Nyheter. Det är en minskningen med runt 10 procent som kanske inte alls beror på coronakrisen, enligt Anne Johansson, verksamhetsområdeschef Nära vård och hälsa i Enköping som haft störst förändring i Region Uppsala.

– Jag tror egentligen inte att den hänger samman med effekten i VO Enköping, utan den hade vi på gång innan. Det är det strategiska arbetet som lett fram till den minskade kostnaden, säger hon till kanalen.

Inställda operationer en faktor

Eva Domanders som är styrelseordförande i branschorganisationen Kompetensföretagen, som organiserar en stor del av vårdbemanningsbolagen i landet, är dock inte säker på att den bilden stämmer även nationellt.

– Primärvården har tappat sina patienter och den elektiva vården, med planerade operationer, har i princip upphört, säger hon.

Det första halvåret 2020 var regionernas samlade kostnader för inhyrda läkare och sjuksköterskor 3,5 procent lägre än motsvarande period 2019. Den största minskningen skedde mellan april och juni.

Publicerad:

LÄS VIDARE