Åk på en weekend i höstiga Sverige

10 resmål att besöka över en helg

Skördedagar, hummerfiske och svamputflykter – hösten är här och Sverige svämmar över av mysiga resmål och mustiga matupplevelser.

Här är tio platser runt om i landet som nås lätt med tåg.

Musterier, slottsträdgårdar och naturrestauranger perfekta för en ”weekend-getaway”.
Musterier, slottsträdgårdar och naturrestauranger perfekta för en ”weekend-getaway”.

I år byter många ut höstresan utomlands mot en weekend i Sverige. Och vad kan väl då vara bättre än några dagar i skördetidens tecken?

– Den som vill få en unik semesterupplevelse behöver inte åka långt bort. Den svenska hösten bjuder på härliga matupplevelser och dessutom är Sverige kanske som allra vackrast i brytningstiden mellan sensommarvärme och klarare höstluft, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Några förslag är att åka till olika musterier, slottsträdgårdar, naturrestauranger, matlagningskurser och att äta närodlat på alla krogar runt om i landet. Här har SJ samlat tio resmål som du lätt tar dig till över en helg.

1. Besök landsortskrogar i Ådala

I Skåne, vårt allra främsta odlingslandskap, vimlar det av gårdar och landsortkrogar som är värda ett besök. I Ådala, norr om Trelleborg, ligger nyöppnade Weinbergs Hotell med restaurang, en rustik gårdsbistro med fokus på råvaror från lokala bönder. Restaurangen har fått fin kritik av bland annat White Guide.

 • Ta sig dit: Tåg till Malmö, sedan Pågatåg till Trelleborg. Och därefter lokalbuss eller taxi som tar ungefär 10 minuter.
 • Mer info: weinbergs.se

Smörgåsar från nyöppnade Weinbergs Hotell.
Smörgåsar från nyöppnade Weinbergs Hotell.

2. Höstskörd i Halland

Matintresserade har nog redan läst om det, men det tål ändå att berättas: Halland har flera av våra mest spännande och hyllade landsortsrestauranger. Äng, Stedsan in the Woods och Skrea Matbruk för att nämna några. Den sistnämnda ligger i ett vackert kulturlandskap strax öster om Falkenberg. Här serveras hemvevad pasta och smårätter med grunden i lokala råvaror.

 • Ta sig dit: Tåg till Falkenberg. Därefter lokalbuss eller taxi i ungefär 15 minuter.
 • Mer info: skreamatbruk.se

Höstskörd i Halland.
Höstskörd i Halland.

<div data-tipser-pid="5f1038589c4ead0001f57bf2" data-tipser-view="compact"></div>

3. Outdoor cooking i Blekinge

Trenden är glasklar, och den kom innan corona. Man ska ut i naturen, ta med sig fina råvaror, plocka örter och sedan laga lyxig mat över öppen eld. Flera arrangörer och har med detta i sitt utbud. En av dem är naturguiden Andreas Mattisson från Karlskrona. Han tar med sig grupper och en muurikka, en stor stekhäll ut i Blekinge skärgård.

 • Ta sig dit: Öresunds- och Krösatåg till Karlskrona.
 • Mer info: naturebyandreas.se
Laga mat utomhus i Blekinge.
Laga mat utomhus i Blekinge.

4. Skaldjurs-safari på Västkusten

Ostron, musslor, havskräftor, räkor och hummer. Hösten är skaldjurens tid på Västkusten och från Strömstad i norr till Göteborg i söder ordnas numera skaldjurs-safaris av mängder av hotell och restauranger. Havskatten hotell och vandrarhem Hönö Röd i Göteborgs norra skärgård, är en av dem. I en safari ingår då fiske, stor middag, övernattning och frukost.

 • Ta sig dit: Tåg till Göteborg, sedan buss och färja.
 • Mer info: havskatten.com och vastsverige.com
 • Obs: Hummerfisket startar 21 september.

Ostronsafari utanför Grebbestad.
Ostronsafari utanför Grebbestad.

5. Besök ett musteri i Östergötland

Östgötaslätten är ett av våra äldsta jordbrukslandskap. Här har det odlats mat sedan 1100-talet, bland annat av cistercienmunkar på Alvastra kloster. Idag finns här en rad fina matupplevelser. I Linköping ligger restaurang ambitiösa Jord som satsar på vad naturen och landskapet kan ge, och i idylliska Borensberg vid Göta kanal finns Brunneby musteri.

 • Ta sig dit: SJ-tåg till Linköping. Sedan lokalbuss till Borensberg.
 • Mer info: restaurangjord.se och brunnebymusteri.se
Äppelmusteri.
Äppelmusteri.

6. Svampplockning i Tyresta

Att plocka svamp är inte så enkelt. Det är mödosamt och inte alltid så framgångsrikt, men ändock så välgörande. En alldeles gratis retreat. Eller skogsbad som det heter nu för tiden. Varför inte prova Tyresta nationalpark, söder om Stockholm, som är en av våra finaste urskogar? Parken erbjuder även guidning, lanthandel med gårdsodlade grönsaker och boende.

 • Ta sig dit: Tåg till Stockholm. Sedan pendeltåg och lokalbuss. (Att göra utflykter hit på en vardag är att föredra, för den som har möjlighet, för att undvika trängsel.)
 • Mer info: sverigesnationalparker.se

Morgon vid urskogsstigen
Morgon vid urskogsstigen

<div data-tipser-pid="5f10385a9c4ead0001f5865d" data-tipser-view="compact"></div>

7. Syltkurs i Rättvik

En kurs i tiden. Ja, det får man kalla Yvonne Björs kurs i kokning av sylt, marmelad och gelé. Hon är medlem i Svenska Syltningssällskapet och hennes geléer och marmelader kokas i koppargryta över gaslåga och är certifierade av Eldrimner Mathantverk, som är ett nationellt centrum för svenskt mathantverk. Kursen hålls på Björgården i Rättvik.

 • Ta sig dit: Tåg till Rättvik.
 • Mer info: bjorgarden.se och eldrimner.com

Björgården i Rättvik
Björgården i Rättvik

8. Jämtländska delikatesser

De senaste åren har hantverksgjord mat fått ett enormt uppsving. Det är en kraftfull rörelse av småjordbrukare, mikromejerister, lokala bagare, syltkokare och charkuterister. Och centrum för denna produktion av gårdsmat är nog Jämtland. Och i Östersund kan man njuta av den på Jazzkökets Saluhall. Vill man göra en roligt utflykt så tar man tåget eller lokalbussen till ekologiska Kretsloppshuset i Mörsil.

 • Ta sig dit: Tåg till Östersund.
 • Mer info: jazzkoket.se och kretsloppshuset.com

Ät hantverksgjord mat på jJazzköket.
Ät hantverksgjord mat på jJazzköket.

9. Löjrommens tid är nu

Den 27 september är det dags! Då beger sig en liten fiskeflotta ut i Bottenviken för att fiska siklöja, den minsta laxfisken som bär den åtråvärda ursprungsmärkta delikatessen Kalix Löjrom. Fisket pågår under två till tre veckor. Löjrom, som också kallas Bottenvikens guld, kan avnjutas på någon av Luleås omtalade krogar, sex av dem är omnämnda i White guide.

 • Ta sig dit: Tåg till Luleå
 • Mer info om krogar: Visitlulea.se

Kalix löjrom på en laxbädd.
Kalix löjrom på en laxbädd.

10. Besök ett slott i skördetid

Sofiero slott, Läckö slott, Nynäs slott... vill man verkligen känna av den skördetid vi är uppe i, så rekommenderas ett slottsbesök. Flera av våra förnämsta slott har fina köksträdgårdar och kaféer. Ska man framhålla ett slott, så får det bli Gunnebo utanför Göteborg. Vid sidan om trädgården finns här också ett utomhus middagsbord att hyra. För 200 kronor per person ingår då också Primuskök, råvaror och recept till maträtten, bestick, fårplädar, örter från Gunnebos köksträdgård samt kokkaffe och fika.

 • Ta sig dit: SJ-tåg till Göteborg. Sedan buss eller spårvagn.
 • Mer info: gunneboslott.se, sök på Edible Country.

I Läckö slott känner man verkligen av skördetiden.
I Läckö slott känner man verkligen av skördetiden.

<div data-tipser-pid="5f1038589c4ead0001f57e04" data-tipser-view="compact"></div>

Publisert:

LÄS VIDARE