Uppsalareportage

De startar ny kulturpodd om Uppsala

Av: 

Joanna Górecka

Sara Runesson och Moa Marken flanerar i Uppsala i nya podden Övre Nedre Slotts.
Sara Runesson och Moa Marken flanerar i Uppsala i nya podden Övre Nedre Slotts.

NYHETER

Varför hatade Strindberg Uppsala? Varför är alla besatta av Palermo? Var ska man smörja kråset som en riktig flanör? Det tar Moa Marken, 25 och Sara Runesson, 29, reda på i nya podden Övre Nedre Slotts.

En kulturpodd – men framför allt en podd om favoritstaden.

– Podden är en hyllning till Uppsala, säger Moa Marken.

Det finns fler poddar om Sirus än om Uppsalas kulturliv, konstaterade Sara Runesson och Moa Marken – och bestämde sig för att göra något åt saken. I nya podden Övre Nedre Slotts obducerar de Uppsalas kulturpärlor och personligheter, samtidigt som de grundligt krogpatrullerar staden.

– En stads restauranger och fik berättar oerhört mycket om staden. Det är en stads nervsystem. Uppsala har väldigt många bra ställen som borde få mer uppmärksamhet, säger Moa Marken.

– Uppsala är överlag en väldigt rik kulturstad och har många fascinerande berättelser och personligheter. Men det får inte riktigt det utrymme det förtjänar, säger Sara Runesson.

Sekelskiftsförfattare och deras dryckesvanor

Sara, 29 och Moa, 25 träffades genom vänner i studentkretsar. Sara Runesson, från Stockholm, frilansar som lektör och har pluggat litteraturvetenskap. Moa Marken, som är från Östersund, pluggar masterprogrammet i litteraturvetenskap. Båda flyttade hit för studierna och blev förälskade i staden på kuppen. Det var under pandemisommaren som de sparkade igång sin officiella kärleksförklaring – poddprojektet Övre Nedre Slotts.

– Visst, vi pratar en hel del om sekelskiftsförfattare och deras dryckesvanor som spårat ur – men podden handlar framför allt om staden, säger Moa Marken. Det känns som att Uppsala är en tacksam plats att konceptualisera i en podd. Det har rört sig så många legendariska kulturpersonligheter här.

Sara Runesson och Moa Marken vill liva upp Uppsalas kulturbevakning.

Förstelnad kulturbevakning

Förutom Strindbergs Uppsalahat och Armand Duplantis krogvanor ska den populära pärlan Palermo dissekeras i kommande avsnitt.
– Det känns som att Palermo romantiseras så himla mycket. Vad är grejen? Jag har bara mediokra minnen från Palermo, säger Moa Marken.

Båda anser att kulturbevakningen i staden är lite trött. Blodomloppet behöver kickas igång med nya röster.

– Bevakningen av Uppsalas kultur- och nöjesliv är inte så bra. Den känns lite förstelnat? säger Moa Marken
– Det finns ju en klyfta i Uppsala. Dels har vi studentlivet, som har en egen stark bevakning, och sedan har vi vuxna Uppsala, barnfamiljs-Uppsala. Det behövs en brygga däremellan. Unga vuxna-bryggan. Där kommer vi in, säger Sara Runesson.
– Men framför allt är podden en hyllning till Uppsala, som är en fantastisk stad, säger Moa Marken.

ANNONS

Skydda dig i solen - 20% på solkrämer från ACO Sun

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Han är aktuell med en ny säsong av podden ”Sekter”

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsalareportage

Uppsala

Podd

Unga vuxna

Litteratur