Hösten stormar in – varning för vistelse till havs

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Håll i hatten – nu blåser kulingvindar in tillsammans med rejäla regnrusk.

På vissa håll kan det bli vindar som blåser uppemot 25 meter per sekund, vilket har fått Viking Line att ställa in flera avgångar.

– Med såna vindar bör man inte vistas till havs, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Septembersol och en temperatur som klättrade upp över termometerns 20-gradersstreck nådde stora delar av landet i början av veckan. Men nu blåser nordvästliga vindar bort sensommaren.

– Det ska blåsa upp ordentligt, redan nu på onsdagsmorgonen började det blåsa upp ordentligt i Jämtlandsfjällen och Dalafjällen med mycket hårda vindbyar – upp till 20 meter i sekunden, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på klart.se.

Under resten av dagen sprider sig vindbyarna till att även till resten av Norrland och Svealands norra delar, då med styrkor på cirka 17 meter i sekunden. De hårda vindarna, tillsammans med nederbörd i form av kraftigt regn och i fjällen inslag av snö kan innebära risker i bland annat trafiken.

– När det blåser så pass mycket så kan grenar från träd och eventuellt även vissa träd falla, säger Mikael Sjöstrand.

”Orsak: Vädret”. Skärmdump från Viking Lines hemsida.
”Orsak: Vädret”. Skärmdump från Viking Lines hemsida.

Viking Line ställer in

Högsommarvärmen som funnits i södra delarna av landet trycks också bort, nu väntar svalare väder. Temperaturerna ligger på 10 grader i norr och 15 grader i södra Sverige.

Under natten och morgondagen rör sig de kraftiga vindbyarna mot upplands- och roslagskusten, där vindarna kan komma att nosa på vindstyrkor på 25 meter i sekunden längs kustremsan. Det är gränsen för storm.

– Med såna vindar bör man inte vistas till havs, säger Mikael Sjöstrand.

På Östersjön har SMHI lagt en klass 1-varning för kulingvindar. När blåsten rör sig ytterligare österut till sjöss kommer den öka i styrka och det finns indikationer på att Finland drabbas av en riktig storm framåt veckoslutet. För oss i Sverige är det nu, mitt i veckan, som blåsten härjar som mest.

Vädret har fått fartygsjätten Viking Line att ställa in flera avgångar. Linjen mellan Mariehamn och Kapellskär kommer inte trafikeras, inte heller den mellan Helsingfors och Tallinn.

– Det är ju storm på kommande, så det är därför vi tagit det beslutet. Säkerheten går alltid först, säger Eleonora Hansi, informationschef Viking Line Skandinavien.

Det finns alltså goda skäl till att dra fram halsduken och vira den ett extra varv kring halsen. Blåsten är säsongens första av sitt slag och mot slutet av veckan kan temperaturen sjunka till blott 11 grader i södra Sverige och 7 grader i norr. Brrr!

Publicerad: