Pandemin vände julkortstrend – kraftig ökning

TT

Publicerad 2020-12-23

Enligt en undersökning från Postnord har svenskarna skickat 18,8 miljoner julkort i år, en kraftig ökning jämfört med föregående år. Arkivbild.

Efter flera år av sjunkande siffror märks en julkortsboom i pandemins spår. Antalet skickade julkort ökar med flera miljoner.

– Det är jättekul, men inte så konstigt när man tänker på vilket år det varit, säger Elisabeth Hansson, chef för brevaffären i Postnord Sverige.

Svenskarna har skickat 18,8 miljoner julkort i år – en ökning från 14,5 miljoner i fjol, enligt Postnords julkortsprognos.

– Det är fantastiskt, en 30-procentig ökning och 4,3 miljoner fler kort som skickats i år, säger Elisabeth Hansson.

Det är första gången på många år som antalet skickade julkort ökar från ett år till ett annat. Sedan slutet på 1990-talet har trenden varit dalande.

– Det är mer än vad jag vågat hoppas på, men samtidigt ett tecken på att det varit ett väldigt tufft år, och att många varit skilda från nära och kära länge.

Enligt Postnords undersökning skickar vi julkort bland annat av tradition och för att visa omtanke och göra mottagaren glad. Att ökningen beror på pandemin är tydligt, säger Hansson.

– Om det blir så att vi måste leva under restriktioner och vara ifrån våra nära och kära även under nästa år så tror jag att det kan bli en fortsatt trend med höga julkortsvolymer.

Den sista dagen att posta julkort med julfrimärke var den 16 december för att de säkert skulle hinna fram före jul. För kort med vanliga inrikesfrimärken var sista dagen den 21 december.

Trots den stora ökningen har brevbärarna inte haft några problem att hinna med alla julkort, försäkrar Elisabeth Hansson.

Och klart är att man fortsatt är långt ifrån julkortets guldålder på början av 1990-talet. Då skickade svenskarna runt 60 miljoner julkort varje år.