Örebro

Mammans vädjan efter dottern Josefines oförklarliga död: ”Vill veta vad som hänt”

Av: 

Amanda Hällsten

Josefine (till vänster) hittades död i ett badkar. Här med bästa vännen Alma.
Josefine (till vänster) hittades död i ett badkar. Här med bästa vännen Alma.

NYHETER

Efter en fest hittades 22-åriga Josefine död i sitt badkar.

Det finns ingen förklaring till hur hon dog, och obduktionen är sekretessbelagd.

– Ovissheten är det som verkligen tär på en, säger Josefines mamma Johanna Reidarsdotter.

I april förra året hittades 22-åriga Josefine Klockars död i sin lägenhet i Örebro. Hur hon dog går inte att förklara. I dag vill familjen ha svar på vad som verkligen hände Josefine under hennes sista timmar, den där natten i april, när familjens värld rasade samman.

Klockan var 05 på morgonen den 19 april 2020 då mamma Johanna Reidarsdotter väcktes av att polisen knackade på hennes dörr.

– De berättade att Josefine var död, och att hon hittats i badkaret i sitt hem. Min första tanke var att hon blivit dödad. Jag skrek rakt ut, och frågade om någon annan varit i lägenheten tillsammans med henne.

Grannar larmade 112

Natten den 19 april hörde Josefines grannar ett ljud genom väggen i sin lägenhet och ringde SOS, berättar Johanna Reidarsdotter.

– De hörde gurglanden och hostanden, de upplevde först att det var en mansröst. SOS hade frågat om de trodde att någons liv var i fara, och de svarade ja.

I uppgifter från SOS som Aftonbladet tagit del av framkommer det att SOS diskuterat med polis om vem som ska bryta upp Josefines dörr, och vem som i så fall ska betala räkningen för det.

– Det tog 40 minuter innan ambulansen anlände till platsen, och ytterligare några minuter innan vårdpersonal gick in i lägenheten, säger Johanna, som också tagit del av SOS uppgifter.

I lägenheten hittades Josefine död i badkaret, fullt påklädd. Någon annan person fanns inte i lägenheten, och Josefines mobil låg i hallen.

Försvan från festen

Timmar före sin död var Josefine på fest med sin pojkvän och hans kompisar. Enligt pojkvännen lämnade Josefine festen ensam, berättar mamma Johanna. Ingen på festen såg när hon gick, och pojkvännen gick senare till en annan fest.

Några timmar efter att Josefine hittats död inledde polisen en brottsundersökning som rubricerades som en mordutredning. Lägenheten spärrades av.

– Men lägenheten lämnades obevakad i flera timmar, innan polisen åkte dit, trots att omständigheterna kring Josefines död var oklara, säger Johanna.

En obduktion gjordes. Både mamma Johanna och Josefines pappa Mikael Klockars, skilda, får ett telefonsamtal av polisen.

– Vi får veta att hon har vätska och blod i lungorna. Jag pratade med en läkare som sa att det låter som att hon drunknat. Men hur kunde grannarna höra ljud från lägenheten? En drunkning låter inte så högt, om hon somnat ensam i badkaret, säger Johanna.

Dödsorsak okänd

– Därefter gjordes en total obduktion av kroppen, men varken jag eller Josefines pappa har fått veta något om den, trots att vi blev lovade en genomgång, säger Johanna.

Johanna Reidarsdotter, mamma till Josefin som hittades död i ett badkar.

Johanna Reidarsdotter säger att det enda de fått veta efter den sista obduktionen, som är sekretessbelagd, är att dödsorsaken inte går att fastställa. De har inte fått veta om det hittats droger i Josefins kropp, om det fanns några skador på kroppen eller om Josefin har tagit livet av sig.

De tidigare uppgifterna de fick, om att det hittats blod och vätska i Josefines lungor, har tagits bort.

– Jag tycker att det är jättekonstigt att vi inte får veta vad som har hänt. Jag kan ta det om hon tagit livet av sig, jag vill bara ha svar på varför Josefin är död.

Bästa vännen söker svar

Alma Öhmar, 23, var en av Josefins närmsta vänner.

– Det går inte att bli så mycket närmare vänner än vad vi var. Hon var världens mest omtänksamma person, hon var så modig och gjorde alltid det hon drömde om. Jag kunde inte fatta att det var sant när jag fick veta att hon är död, det kan jag fortfarande inte, säger Alma.

– Hon hade framtidsplaner, hon hade gett mig biljetter till en stand up-föreställning som vi skulle gå på och hon planerade en inflyttningsfest för mig.

De sista två åren läste Josefine kurser i litteratur på universitet i Örebro och Stockholm. Hösten 2019 fick hon ett stipendium och bodde en termin i USA, innan hon flyttade hem till Örebro igen. Tanken var att hon skulle ta en kandidatexamen i engelska hösten 2020.

– På tisdagen skulle hon ha gått på en anställningsintervju, tre dagar efter att hon dog. Hon planerade för framtiden, säger mamma Johanna.

Ska göra JO-anmälan

Johanna Reidarsdotter och Mikael Klockars har tillsammans med sitt målsägarbiträde börjat arbetet med att göra en JO-anmälan, i hopp om att polisen skulle att återuppta utredningen.

– Dels hoppas vi att polisens arbete ska granskas, vad de gjort och inte gjort. Men det viktigaste för oss är att få veta hur Josefine dog, säger Johanna.

Så plötsligt, samma dag som Aftonbladet än en gång har kontakt med Johanna Reidarsdotter inför publiceringen av den här artikeln, får hon besked om att polisen faktiskt ska återuppta förundersökningen om Josefines död, och att en ny mordutredning ska inledas.

Nu hoppas Johanna att den kommer att leda till att familjen får svar på vad som hände Josefine, den där natten i april, för snart nio månader sedan.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Örebro