Coronapandemin

Svenskar i London tipsar varandra: Så tar vi oss hem

Av: 

Elle Kari Karlsson

NYHETER

Sverige har stängt gränsen för flyg från Storbritannien.

Men det finns kryphål – bland svenskar i London sprids olika knep för att ändå ta sig hem.

– Det är upp till var och en att ta sitt ansvar för att inte öka smittspridningen, säger Adriana Haxhimustafa, t f pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg.

Den 21 december införde Sverige flygförbud från Storbritannien sedan en ny mutation av coronaviruset upptäckts. Flygförbudet gäller till den 31 december, vilket gör det svårt för svenskar som befinner sig i landet att ta sig hem.

Men det finns vägar trots förbudet.

Ungefär 100 000 svenskar bor i London. I en grupp på Facebook tipsar Londonsvenskarna varandra om det mesta – just nu om hur man trots flygförbudet tar sig till Sverige.

Från Kastrup över bron

Vanligaste tipset är att flyga till Danmark för att sedan resa vidare till Sverige. Många åker via Köpenhamn, då det inte finns något flygstopp från Storbritannien till Danmark.

Kravet är att ha en giltig biljett som visar att man ska direkt in i Sverige från Danmark.

”Det verkar vara lite upp till varje flygbolag om det ställs in eller inte när det gäller Danmark just nu, så där finns nog ingen garanti för något”, skriver en person i Facebookgruppen, som själv lyckades med sin resa.

Mellanlanda i Amsterdam och Paris

En annan resväg kan vara via Amsterdam eller Paris. EU–medborgare kan resa till Frankrike eller Nederländerna från Storbritannien, kravet är ett negativt covidtest från de senaste 72 timmarna före avresa. Från Paris och Amsterdam kan man sedan flyga vidare till Sverige.

”Upp till var och en”

Det är många som hör av sig till svenska ambassaden i London med frågor om resor till Sverige.

– Sedan flygstoppet infördes 21 december har vi tagit emot uppåt tusen samtal och email, skriver Åsa Höjer, press- och kommunikationsansvarig på svenska ambassaden i London.

Hon förklarar att det ambassaden kan göra är att informera om vad som gäller och förklara regelverket.

På frågan om det verkligen är lämpligt att lämna landet med tanke på smittoläget svarar Åsa Höjer att ambassaden uppmanar personer som är bosatta i eller besöker Storbrittannien att hålla sig informerade och följer myndigheternas anvisningar.

Aftonbladet har sökt inrikesminister Mikael Damberg för en kommentar.

– Om ett plan landar på svensk mark kommer inte Sverige att neka svenska medborgare att komma in i landet. Det är upp till var och en att ta sitt ansvar för att inte öka smittspridningen, säger Adriana Haxhimustafa, tillförordnad pressekreterare hos Mikael Damberg.

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade under måndagen möjligheten för svenskar i Storbritannien att ta sig till Sverige via Danmark – och upprepade då myndighetens rekommendation till alla resenärer att genomgå provtagning och självkarantän.

– Vår rekommendation för smittskydd gäller ju inte bara dem som har rest med flyg, utan den gäller ju alla som kommer, sade Tegnell till TT.

Flygstoppet gäller alla flyg från Storbritannien och varar i nuläget till och med 31 december.

Regeringen har även utfärdat ett reseförbud för britter som inte får komma in i Sverige oavsett resväg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Storbritannien

Köpenhamn

Danmark

Coronaviruset