Uppgifter: ”Morgan Johansson handlade en liten vitvara”

Publicerad 2020-12-28

Tvärtemot rekommendationerna var justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ut och shoppade på mellandagsrean.

Enligt uppgifter till Aftonbladet köpte han en liten vitvara vid shoppingcentret Nova Lund.

På annandagen köade ministern Morgan Johansson utanför en butik vid shoppingcentret Nova Lund, utanför Lund. Han ska ha haft sällskap av flera livvakter och gick sedan in för att handla, vilket SVT var först att rapportera om.

Enligt uppgifter till Aftonbladet shoppade Morgan Johansson en liten vitvara i butiken han besökte. Uppgiften bekräftas av kund som såg ministern vid shoppingcentret.

I ett sms till SVT har Morgan Johansson svarat på sitt agerande, där han också bekräftar att han befunnit sig i köpcentret för att köpa en julklapp.

”Jag besökte ett köpcentrum på annandagen för att handla en försenad julklapp till mina föräldrar. Det var oförsiktigt, och jag borde ha planerat det inköpet bättre. Det var dock ingen trängsel, och det gick att hålla säkra avstånd tack vare de vakter som reglerade antalet besökare.”, skriver han.

Både Folkhälsomyndigheten och statsminister Stefan Löfven har tidigare uppmanat om att undvika bland annat köpcentrum för att minska smittspridningen.

Nova Lund.
Nova Lund.

Löfven: ”Oförsiktigt”

Ministerns shoppingrunda på mellandagsrean har fått stor uppmärksamhet i media. Statsminister Stefan Löfvens pressekreterare Mikael Lindström skriver i ett mejl till Dagens Nyheter att Johanssons besök "var oförsiktigt".

Virusforskaren Joakim Esbjörnsson-Klemendz, docent i virologi vid Lunds universitet, är förvånad över uppgifterna om Johanssons julklappsshopping.

– En minister och statsminister omfattas så vitt jag vet av rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Spontant känns det otroligt olämpligt om det inte rör sig om något som inte går att undvika, som ett apoteksbesök eller liknande, säger han till SVT.

Varken Ibrahim Baylan, näringsminister, eller Lena Hallengren, socialminister, ville kommentera något om Morgan Johanssons shopping när de fick frågan idag på en pressträff.

– Han har själv uttryckt att han var oförsiktig och det har statsministern också vidimerat och mer finns inte att tillägga, säger Baylan.

Morgan Johansson.
Morgan Johansson.

LÄS VIDARE