Vaccinsamordnaren: ”Tillgången inte hotad”

Biontechs vd Ugur Sahin säger att vaccintillgången inom EU är hotad.

Men enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström finns det ingen anledning att oroa sig.

– Vaccinleveranserna kan till och med gå snabbare, säger han.

Vaccintillgången är hotad för den nära framtiden. Det berättar vaccinföretaget Biontechs vd Ugur Sahin i en intervju med tyska tidningen Der Spiegel.

– För tillfället ser det inte så bra ut. Det ser ut som att det kommer bli en lucka på grund av bristen på andra godkända vaccin, säger Ugur Sahin till tidningen.

”Kan gå snabbare”

Sahin pekar ut EU:s långsamma hantering av processen för att godkänna vaccinet som orsaken, men Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström stillbakavisar vd:ns varning.

– Det finns ingenting som talar för att tillgången av vaccin till Sverige skulle vara hotad, säger han.

Bergström säger att det handlar om att vd:n väntar på att en till av Biontechs anläggningar för vaccintillverkning ska godkännas av EU.

– Det handlar om en orolig vd, men vi talade med dem så sent som igår. Det är en ny anläggning som inte godkänts än som kan öka kapaciteten av tillverkningen. Leveransen av vaccin kan gå snabbare om anläggningen godkänns, säger han.

Leveransen av vaccin till Sverige har hittills gått enligt plan, och oavsett om den nya anläggningen blir godkänd eller inte, finns det möjlighet att vaccinleveransen kan gå snabbare än tänkt, enligt Bergström.

Biontechs vd Ugur Sahin säger att vaccintillgången inom EU är hotad.
Biontechs vd Ugur Sahin säger att vaccintillgången inom EU är hotad.

Sveriges vaccination

I Sverige satte vaccineringen för covid-19 igång 27 december. Under de första veckorna 2021 väntas Sverige få en leverans på 80 000 doser vaccin i veckan – om inte mer, enligt vaccinsamordnarens uppgifter. Sputan ges i två omgångar, med 21 dagars mellanrum.

Under de första veckorna av vaccinationsfasen är det personer som tillhör prioritetsgrupp 1, det vill säga personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst i ordinärt boende. Anledningen är, enligt Folkhälsomyndigheten, att ge tidigt skydd till personer som har störst risk att bli allvarligt sjuka eller avlida i covid-19. Enligt Sveriges regering ska alla personer över 18 år ha möjlighet att vaccinera sig till sommaren 2021.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.
Publisert:

LÄS VIDARE