Coronapandemin

91-åriga Gun-Britt historisk – först i Sverige att vaccineras

Av: 

Sophie Stigfur

Elle Kari Karlsson

NYHETER

Gun-Britt Johnsson.

Så heter den första personen i Sverige som vaccinerats mot corona.

– Det kändes ingenting, var hennes första ord till SVT.

De första vaccinationerna mot covid-19 i Sverige skedde på Bokens vårdboende i Mjölby strax efter klockan åtta på morgonen.

Kamerablixtarna smattrade när Gun-Britt Johnsson, 91, kavlade upp ärmen för att bli först i Sverige med att ta emot vaccinet.

”Det kändes ingenting” var det första Gun-Britt sa efter nålsticket.

På en digital pressträff direkt efter vaccinationen medverkade bland annat statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren, tillsammans med den nyligen vaccinerade Gun-Britt.

På statsministerns fråga om hur det kändes att bli vaccinerad svarade Gun-Britt att det var en överraskning, och att det var bra. 

Hon hade vetat om om att hon skulle bli vaccinerad under ett par dagar, och sa att hon ville ta till de medel som finns för att slippa få viruset.  

Under dagen kommer alla boende som velat ta vaccinet att vaccineras.

– Vi har 72 platser belagda just nu. Av dem är det 69 som velat ta vaccinet. Det har varit ett efterlängtat vaccin, säger Azra Redzepovic, chef för Bokens vårdboende.

Totalt ska 4 900 personer runt om i Sverige vaccineras mot corona efter den första leveransen. Runt om i landets samtliga 21 regioner kommer flera i dag att ta emot sin första spruta. 425 doser kommer gå till de tre storstadsregionerna – de övriga får 200 doser var.

Här får Gun-Britt första sprutan

”Känns bra att det blev Gun-Britt”

I andra länder har ledande politiker varit de första att ta emot sprutan med vaccin från Pfizer och Biontech. Tjeckien valde exempelvis att ge den första sprutan till premiärministern Andrej Babis i Prag på söndagsmorgonen.

– Det är inte riktigt den svenska modellen, och därför känns det väldigt bra att Gun-Britt var först ut i Sverige, säger Richard Bergström.

I morgon väntar en leverans med ytterligare 80 000 doser enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström. Sedan kommer ytterligare 80 000 doser komma varje vecka framöver.

– Enligt planen nu kommer alla vuxna svenskar ha vaccinerat sig före midsommar, säger Richard Bergström till SVT.

Flera länder i världen, däribland Storbritannien, USA, Ryssland och Kina, har redan börjat vaccinera mot coronaviruset.

De första doserna ges till personer på särskilda boenden för äldre eller personer som har hemtjänst. Närstående till dessa personer kommer också att prioriteras.

Tidigare i dag kommenterade Stefan Löfven den historiska dagen i ett uttalande.

”För ett år sedan var covid-19 okänt. I dag påbörjas vaccineringen mot covid-19 i hela Sverige – och i EU. Det är ett gott betyg till vetenskapen och till mänskligheten” skrev Löfven bland annat och kallade vaccinet ”ett ljus i mörkret”.

På pressträffen gratulerar statsministern Gun-Britt och personalen på Bokens vårdbonde.

– Det är en stor dag, en ljus stund efter ett mörkt år. Vi vill verkligen tacka er, säger Stefan Löfven.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Vaccin

Covid-19

Mjölby

Pfizer

Biontech