Så gick det till när knivmördaren rymde från rättspsyk

Misstänks därefter ha mördat 45-årig sjubarnspappa i Rissne

Uppdaterad 2021-01-14 | Publicerad 2021-01-10

Den morddömde 19-åringens återfallsrisk bedömdes som hög.

Ändå fick han gå ut med två skötare – som inte fick ta upp jakten när han avvek vid Huddinge sjukhus, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Det var bara att springa iväg, säger en uppgiftslämnare.

Att en 19-åring kunde rymma från rättspsyk fick värsta tänkbara konsekvens.

På fredagen häktades han misstänkt för att ha knivmördat Joakim Forsberg, en 45-årig sjubarnspappa, vid en bankomat i Rissne den 2 januari.

19-åringen har erkänt att han utdelat knivhugg, men menar att han inte haft uppsåt att döda.

”Fick inte springa efter”

Den 14 december rymde 19-åringen från Helix rättspsykiatri i Huddinge, söder om Stockholm. Han var dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, efter att ha knivmördat eleven Mahmoud Alizade på Enskede gårds gymnasium under hösten 2017.

19-åringen dömdes till rättspsykiatrisk vård efter att ha knivmördat Mahmoud Alizade.

Inom rättspsykiatrin finns tre säkerhetsklasser. Klass 1 innebär ”mycket hög”, klass 2 ”hög” och 3 ”godtagbar”.

Enligt Aftonbladets uppgifter var 19-åringen placerad på avdelningen H3, som innebär säkerhetsklass 2. Och han hade fått möjlighet till ”ledsagad utevistelse” i det fria.

– Läkare gör bedömningen om det här är en person som är lämplig att ta utanför murarna, tillsammans med skötare. I det här fallet var det två skötare och två patienter som var ute samtidigt, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

När de gick längs promenadstråket i Flemingsberg sprang 19-åringen plötsligt iväg – utan att skötarna kunde göra annat än att ringa polisen.

– När de kom till någonstans kring Huddinge sjukhus hade han bara kutat. Och eftersom de var två skötare på två patienter så fick inte en springa efter. Det måste vara två skötare med patienten som blev kvar.

Källan tycker det är anmärkningsvärt att 19-åringen tilläts gå på permission utanför murarna.

– Det är konstigt att de tar ut en sån här kille som man vet har mördat en person innan, utanför murarna. Så det var ju en felbedömning av läkare kan man säga.

Polisen gick ut med bild på mannen som misstänks ha mördat Joakim, 45.

Gjorde framsteg – tills han rymde

19-åringen är dömd till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

För en sådan patient ser rutinen ut så att chefsöverläkaren var sjätte månad ansöker hos förvaltningsrätten om fortsatt vård.

Det senaste beslutet är från 1 oktober 2020. Det vittnar om att 19-åringen gjort framsteg efter sin långa historik av våldsamheter, som kulminerat i mordet på Enskede gårds gymnasium.

”Under det senaste dryga halvåret har han tett sig mindre avvikande än vad hans bakgrund vittnar om. Anhöriga beskriver en tydlig positiv beteende- och attitydförändring under vårdtidens gång, särskilt under 2020”, uppgav chefsöverläkare.

19-åringen uppgav att han var ”mycket nöjd” med sin behandling.

”Han ifrågasätter fortsatt den initiala bedömningen av honom, men anser att han har ett behov av vård och att detta vårdbehov bäst tillgodoses genom den pågående slutna vården”

Sjubarnspappan Joakim, 45, knivmördades i Rissne.

Återfallsrisken bedömdes ändå vara fortsatt hög, och förvaltningsrätten beslutade därför om fortsatt sluten rättspsykiatrisk vård:

”Något behandlingsresultat som minskat den höga återfallsrisken har ännu inte uppnåtts. Förutsättningar saknas därför för att den rättspsykiatriska vården ska upphöra”

Den mordmisstänkte 19-åringen har återförts till Helix, enligt Aftonbladets uppgifter. Han har medgivit häktningen.

– Han erkänner alltså grov misshandel, och vållande till annans död. Han förnekar mord i och med att han inte haft någon avsikt att döda. Han är ångerfull och han ber om ursäkt till familjerna, säger advokat Martin Persson.

19-åringen har erkänt att han utdelat knivhugg, men menar att han inte haft uppsåt att döda.

Chefsöverläkare: Fasansfull händelse

Aftonbladet har under lördagen sökt företrädare för rättspsykiatrin, utan resultat.

I en intervju med SvD på fredagen uppger chefsöverläkare Ola Broström att alla ledsagade utevistelser har stoppats tills de kommit fram till rymningens orsak. Deras utredning kommer leda till en IVO-anmälan.

– Det är en fasansfull händelse för alla berörda, vi är chockade över det som har hänt. Vi tänker i första hand på de drabbade familjerna. För vår del har vi ansvar att hand om den involverade personalen och deras reaktioner efter det här. Det är tungt för de inblandade, säger Ola Broström, chefsöverläkare på Stockholms rättspsykiatri, till SvD.

Han säger även till tidningen att det finns ett ”rigoröst säkerhetssystem” och att utredningen får visa om det brustits i rutiner.

– Vi har rutiner som man ska följa, läkare gör bedömningar och fattar beslut. I slutändan gör personalen dagliga bedömningar om risker, om man ska gå ut. Någonstans i den kedjan kan det ha gått fel.