Aftonbladets klimatjournalistpris

Aftonbladet instiftar klimatjournalistpris: ”Väldigt viktigt”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Aftonbladets klimatjournalistpris delas ut för första gången i höst.

Johan Rockström, professor i miljövetenskap, är en av jurymedlemmarna.

– Det är väldigt viktigt att premiera det skickliga journalistiska hantverket för att översätta vetenskap till spännande klimatjournalistik, säger han.

I dag lanserar Aftonbladet klimatjournalistpriset, som kommer att delas ut till en journalist som utmärkt sig ”med särskilda prestationer” inom klimatjournalistikens område. 

Priset är på 25 000 kronor och instiftas för att uppmuntra till nytänkande och ökad kompetens inom journalistik som rör klimatförändringarna. Stor vikt läggs också vid det ansvarsutkrävande perspektivet, där makthavare ställs till svar för sina beslut.

I prisjuryn sitter Johan Rockström, professor i earth system science, Aftonbladets nyhetschef Jonathan Jeppsson och journalisten Kerstin Brunnberg, tidigare bland annat vd för Sveriges Radio.

– Det är väldigt viktigt att premiera det skickliga journalistiska hantverket för att översätta vetenskap till spännande klimatjournalistik, säger Johan Rockström.

Han hoppas att priset ska bidra till en fördjupande, analytisk klimatjournalistik:

– Ett sådant här pris kan inspirera till en klimatjournalistik som verkligen lägger ihop pusselbitarna och kommer fram med egna analyser och egna slutsatser, och bli ett slags ”Uppdrag granskning” på klimatsidan.

– Jag ser klimatjournalistiken som journalistikens Rolls-Royce. Oavsett om du är journalist inom ekonomi, sport eller utrikespolitik så skär klimatfrågan rakt igenom. Att vara den duktigaste klimatjournalisten, innebär att du är en otroligt bred systemvetare, säger Johan Rockström, som även är chef för Potsdam institute for climate impact research, ett centrum för klimat- och hållbarhetsforskning.

Professor Johan Rockström, nyhetschef Jonathan Jeppsson och journalisten Kerstin Brunnberg.

Det nyinstiftade priset kommer att delas ut första gången i oktober 2021. Tre nominerade presenteras en vecka före prisutdelningen.

– Det är omöjligt att motstå att få vara med och bedöma och lyfta den bästa journalistiken i ett sådant avgörande ämne, för många generationers livsvillkor. Det är ett stort ansvar, men också så roligt, säger Kerstin Brunnberg.

Priset är en del i Aftonbladets satsning på klimatjournalistik, som under de senaste åren fått stort genomslag, bland annat med reportage som Klimatkrigarna, Deras planet, Sjukt klimat och Klimatstriden. Dessutom har Aftonbladet lanserat en klimatlive, med dagliga nyhetsuppdateringar om klimatförändringarna.

– På Aftonbladet lägger vi nu mycket kraft på att utveckla klimatjournalistiken och vi ser hur hela mediebranschen tar nya initiativ för att bevaka, granska och berätta om klimatfrågan och dess konsekvenser. Samtidigt är det ett tema som spänner över så många områden att det är komplicerat att rapportera allsidigt och nära om. Att då uppmuntra journalister som gjort särskilda insatser på området känns helt rätt, vilket är anledningen till att vi instiftar det här priset, säger Aftonbladets chefredaktör Lena K Samuelsson.

 

LÄS OCKSÅ

Här är barnen som betalar priset för vår livsstil

PODD Striden om skogen

Aftonbladet Daily med Staffan Lindberg, klimatreporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Rockström: Planeten befinner sig i ett cancer-läge

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladets klimatjournalistpris

Aftonbladet

Journalistik

Kerstin Brunnberg

Lena K Samuelsson

Johan Rockström

Klimatförändringar