Han vann debatten – och hon överraskade

Ulf Kristersson (M) vann partiledardebatten i SVT – före nykomlingen Nooshi Dadgostar (V).

Det visar en mätning från Aftonbladet/Demoskop.

– Att Kristersson vinner beror på att han backas upp av väljare från KD, L och SD. De stöttar sin statsministerkandidat, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Ulf Kristersson fick 3,4 i betyg på en femgradig skala. Det är aningen högre än i motsvarande debatt i oktober 2020 då han fick 3,3.

Karin Nelsson förklarar M-ledarens seger med att den nya högeroppositionen blev tydlig, särskilt efter utspelet tidigare under dagen där L, M, KD och SD gick fram med ett gemensamt migrationsförslag.

– Kristersson har starkt stöd av kristdemokrater, liberaler och sverigedemokrater. Man håller på sitt parti och i andra hand på sitt lag. Kristerssons lag ser starkare ut i och med Liberalernas besked att lämna januariavtalet. Det tycks som att det formas en tydlig högeropposition där man stöttar sin statsministerkandidat, säger hon.

Ulf Kristersson i SVT:s studio.
Ulf Kristersson i SVT:s studio.

Dadgostar inte långt efter Sjöstedt

Nooshi Dadgostar (V) fick 3,2 i sin första debatt i SVT. Det är inte särskilt långt efter Jonas Sjöstedt som vann debatten i oktober med betyget 3,4. Karin Nelsson är överraskad:

– Ja, det tycker jag. Det är alltid svårt för en ny partiledare i de här sammanhangen och hon har stora skor att fylla efter Sjöstedt. Men har haft en stark utveckling och snabbt vuxit in i rollen.

I underlaget till mätningen syns ett tydligt skäl till V-ledarens höga siffra.

– Att hon kommer ut så starkt beror på hennes uppbackning även från socialdemokrater och miljöpartister, säger Karin Nelsson.

Nooshi Dadgostad.
Nooshi Dadgostad.

Annie Lööf uppskattad för attack

C-ledaren Annie Lööf blev trea med 3,1 i betyg. I oktober hade hon 3,0.

– Hon har tappat lite av att hon inte får samma stöd av väljare i den gamla alliansen som hon haft vissa tidigare år då hon fått högst betyg. Många skriver i de öppna svaren i undersökningen att de uppskattade hennes markering mot Jimmie Åkesson. Den gick genom rutan och det tror jag att hon visste också.

Annie Lööfs attack mot Åkesson var uppskattad hos tittarna.
Annie Lööfs attack mot Åkesson var uppskattad hos tittarna.

Ebba Busch minskade jämfört med senast

KD-ledaren Ebba Busch fick 3,0, att jämföra med 3,2 i oktober.

– Hon har starkt stöd bland sina egna och av väljare från M och SD. Men hon fick inte riktigt samma utrymme som brukar, säger Karin Nelsson.

Ebba Busch, Kristdemokraternas partiledare.
Ebba Busch, Kristdemokraternas partiledare.

Märta Stenevi gjorde stark debut

Märta Stenevi (MP) gjorde liksom Nooshi Dadgostar debut i SVT:s partiledardebatt. Hon fick 3,0 i betyg – en mycket högre siffra än för språkrörskollgan Per Bolund som i oktober noterades för 2,5.

Enligt Karin Nelsson finns en tydlig förklaring till det goda betyget för Stenevi:

– Hon får rätt så stort stöd av centerpartister, det har jag inte sett tidigare. Hon diskuterade frågor som de också tycker är viktiga, exempelvis kvinnovåldet. Hon uppfattas som tydlig och konkret. Dessutom ser hon glad ut, som att hon tycker att detta är roligt.

Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet.
Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet.

Löfven har lägst stöd bland de egna

Stefan Löfven (S) fick 2,8 i betyg, en ökning från 2,6 i oktober.

– Det här är inte hans starkaste gren. Han brukar inte komma ut särskilt starkt i debatter och den här gången tog det lång tid innan han kom in i debatten överhuvudtaget.

Karin Nelsson ser ett uppenbart skäl till varför Löfven inte får högre betyg.

– Han är den av partiledarna som får lägst stöd bland sina egna. Det är också det som förklarar att Dadgostar kommer ut så starkt, säger hon.

Stefan Löfven, partiledare Socialdemokraterna.
Stefan Löfven, partiledare Socialdemokraterna.

”Förvånad över Åkesson”

Jimmie Åkesson (SD) delar jumboplatsen med Nyamko Sabuni (L). Båda fick betyget 2,7. I oktober hade Åkesson 3,1 och Sabuni 2,5.

– Jag är lite förvånad över Åkessons låga betyg. Men i och med att högeroppositionen framstår så tydligt förlorar han sin outsiderposition där han kan svinga lite mer. Nu är han en i gänget och kan inte peka på ”alla ni andra”, säger Karin Nelsson.

Hon ser en annan tendens i underlaget som förklarar Åkessons betyg:

– Han har högt stöd bland sina egna, men inte samma stöd från moderater och kristdemokrater som han brukar ha.

Nyamko Sabunis siffra är däremot inte förvånande, enligt Karin Nelsson.

– Hon kändes mer bekväm och hade högre självförtroende nu, men stödet räcker inte till. Hon har väldigt stort stöd bland sina egna och relativt stort från kristdemokrater och moderater. I övrigt har hon lågt stöd, även från sverigedemokrater.

Jimmie Åkesson , partiledarna Sverigedemokraterna.
Jimmie Åkesson , partiledarna Sverigedemokraterna.
Publisert: