Lät företaget betala privata räkningar – döms

Av: TT

Publicerad:
En kvinna i 40-årsåldern döms av Skaraborgs tingsrätt till fängelse i två år för bland annat grov trolöshet mot huvudman. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
En kvinna i 40-årsåldern döms av Skaraborgs tingsrätt till fängelse i två år för bland annat grov trolöshet mot huvudman. Arkivbild.

NYHETER

En kvinna får två års fängelse efter att bland annat ha låtit det företag hon var chef på betala hennes privata räkningar.

Kvinnan har haft en roll som ekonomichef i ett större företag. Under två år, från 2017 till 2019, har hon låtit företaget vid 126 tillfällen betala hennes och hennes sambos privata räkningar. Hon har också vid 11 tillfällen fört över pengar till sitt eller till sin sambos privata bankkonton.

Bland fakturorna finns en Karibienkryssning för hela familjen på över 200 000 kronor och installationen av en värmepump för 80 000 kronor. Sammanlagt har kvinnan kommit över nästan 1,8 miljoner kronor. Kvinnan har också ändrat i bokföringen för att försöka dölja transaktionerna.

Själv hävdar kvinnan att hon har haft en hemlig överenskommelse med bolagets vd om att ta ut pengar och få räkningar betalda som en kompensation för övertid. Det förnekar dock vd:n.

Skaraborgs tingsrätten tror inte på kvinnan och dömer henne för grov trolöshet mot huvudman. Hon fälls också för flera andra brott, som urkundsförfalskning och två fall av grovt bedrägeri.

Hon döms dessutom att betala nästan två miljoner kronor i skadestånd till sin tidigare arbetsgivare.

Publicerad: