Fyra män åtalas i stor narkotikahärva

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Attunda tingsrätt i Sollentuna. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Attunda tingsrätt i Sollentuna. Arkivbild.

NYHETER

Fyra män åtalas misstänkta för att ha smugglat stora mängder narkotika, med ett transportföretag som täckmantel. Utredningsmaterialet innefattar bland annat meddelanden i krypteringstjänsten Encrochat.

Männen åtalas vid Attunda tingsrätt, misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

De åtalade är mellan 30 och 55 år. Två av dem äger ett transportföretag i Norrtälje, som kammaråklagare Pontus Bergsten hävdar har använts som täckmantel.

– Jag påstår att de har använt sig av företaget när de har fört in narkotikan i Sverige. Det är också en anledning till att jag har väckt talan om så kallad företagsbot, säger han.

Företagsboten som transportföretaget riskerar vid en fällande dom uppgår till sju miljoner kronor.

Encrochat bland bevisen

Vid ett tillslag i juli förra året grep polisen ägarna till transportföretaget, som sedan dess har suttit häktade. Enligt åklagaren har de transporterat narkotikan. De övriga två medåtalade ska ha agerat mottagare. Även de två är häktade. Samtliga förnekar brott.

Polisens utredningsmaterial innefattar telefonavlyssning och avlyssning i en lastbil, men också kommunikation i den krypterade mobiltjänsten Encrochat.

Omfattande beslag

Åtalet gäller två narkotikatransporter. Polisen fann i den ena lasten cirka 80 kilo cannabis som gömts i möbler. I den andra lasten hittades omkring 54 000 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet Subutex. Det är det största beslaget av Subutex hittills i Sverige, enligt SVT Nyheter.

– Jag har också fått de uppgifterna, att det är det största beslaget som polisen har gjort. Men jag har inte sett någon officiell statistik på det, säger Pontus Bergsten.

Publicerad: