Politiskt storbråk över Danmarks öppningsstrategi

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

På andra sidan Öresundsbron råder delade meningar om hur coronarestriktionerna ska lättas upp.

Regeringen har presenterat flera åtgärder – men det är inte tillräckligt, enligt oppositionen.

– Människor kommer att dö av restriktionerna, säger liberala Venstres ordförande Jakob Ellemann-Jensen.

Danmark ska öppnas upp igen. Åtminstone delvis. Under onsdagsmorgonen presenterades flera åtgärder för hur samhället ska kunna sättas igång igen.

Bland annat ska detaljhandeln få öppna igen, förutsatt att besökarna håller avstånd och att butikslokalerna understiger 5 000 kvadratmeter. Butiker som ligger i köpcentrum måste därför hålla stängt ett tag till. Utomhusidrott och andra föreningsaktiviteter får nu samla 25 personer, vilket är 20 fler än det tidigare maxantalet.

Men öppnandet, med början från måndag, väcker redan kritik från oppositionspartierna.

– Människor kommer att dö av restriktionerna, säger liberala Venstres ordförande Jakob Ellemann-Jensen.

Jakob Ellemann-Jensen, Venstres ordförande.
Foto: Henning Bagger/Ritzau / TT NYHETSBYRÅN
Jakob Ellemann-Jensen, Venstres ordförande.

”Förhandlingarna var en fars”

Det blå blocket deltog i förhandlingarna om restriktionslättnader fram till tisdagen, då de lämnade bordet i protest. I en intervju med danska TV 2 kallar Jakob Ellemann-Jensen samtalen för en fars:

– Vi presenterade våra synpunkter, det gjorde alla partier, och så sa justitieministern att de som tycker annorlunda än regeringen kan lämna förhandlingarna. Det är ingen förhandling – det är ett diktamen.

I stället för att lyssna på experterna tycker oppositionen, däribland Søren Pape Poulsen som är partiledare för det konservativa partiet, att regeringen ska ta större ansvar för resten av samhällsproblemen som kan uppstå i och med nedstängningarna. Cancerdiagnoserna har minskat – något som knappast beror på att färre drabbas utan att antalet undersökningar minskat.

– Vi har en folkregering och inte en expertregering i Danmark. Därför måste vi ta politiskt ansvar för att öppna upp igen, säger Søren Pape Poulsen till TV 2.

Foto: Mads Nissen / TT NYHETSBYRÅN
Danmarks statsminister Mette Fredriksen.

Hänvisar till tredje våg

Socialdemokratiska hälsoministern Magnus Heunicke tycker att landets nedstängningar snarare räddat cancerpatienternas liv.

– Om vi slappnar av mycket mer och mycket snabbare än vad hälsomyndigheter och experter rekommenderar, som Ellemann-Jensen föreslår, och på grund av det får en våldsam tredje våg så kan vår sjukvård inte hålla jämna steg. Det kommer att påverka cancerpatienter, säger Heunicke till TV 2.

Senare i eftermiddag, klockan 17.30, har statsminister Mette Frederiksen kallat till en ny pressträff om coronaåtgärderna.

Foto: Liselotte Sabroe / TT NYHETSBYRÅN
Protester mot restriktioner i Köpenhamn.
Publicerad:

LÄS VIDARE