De som ropar om skärpta regler för äldre har inte läst på
Att akut mota bort en smitta en kort tid är en sak.
Att leva länge med den något helt annat.
Nu får vi se hur bra vi är på att begränsa våra liv för de äldres skull.
Jag är tacksam för att Folkhälsomyndigheten tog bort de särskilda rekommendationerna för 70+. Och väldigt besviken på reaktionerna efteråt.
Den nu ökande smittspridningen har enligt rapporterna drivits av 20-49-åringar vid tillfällen som after work, fester, ishockeyträningar och diverse andra aktiviteter med trängsel i samband med arbete, studentliv och idrott.
Knappast ställen där 70-plussarna samlas och sprider smittan. Ändå är ryggmärgsreflexen från den ena efter den andra att den rätta vägen nu vore att än en gång ”stuva undan” äldre medmänniskor.
Det ropades snabbt på att återinföra besöksförbud på äldreboenden och sen att ta tillbaka de rekommendationer som allvarligt begränsat äldres liv i nästan åtta månader.
Det var hemskt att se hur snabbt äldre utmålades som syndabockar för den ökade smittspridningen, fast de inte hann vara i frihet mer än några dagar.
Nu lever de flesta av oss i regioner där det återigen gäller att begränsa de sociala kontakterna till ett minimum. Men läget är helt annorlunda.
Nu gäller det alla.
– Så levde 70-plus ganska länge, så nu får vi andra bita ihop ett tag, som socialminister Lena Hallengren svarade den reporter som undrade hur människor skulle kunna stå ut att leva enligt de nya råden.
Det finns något trösterikt i den rättvisan, som jag tror kommer att hjälpa många äldre som levt väldigt begränsat sen i mars.
I stället för påbud att hålla sig borta från barn och barnbarn, ska den närmaste familjen vara den bubbla man begränsar sig till.
En enorm skillnad. Även om jag hör från en del att de fortfarande bara vågar se barnbarnen genom köksfönstret.
Man har rätt att gå och handla mat och mediciner, och andra får lämna plats och hålla avstånd när en 70-plussare kommer.
Det blir som i en del andra europeiska länder, där läsare mejlat mig att lika för alla gäller, extra hänsyn tas och omtanke visas om äldre som riskerar att bli sjukast av smittan.
Folkhälsomyndigheten har grundligt utrett vad som varit konsekvenserna av smittskyddsåtgärderna för 70+ mot covid-19. Observera av åtgärderna, inte av sjukdomen och smittan i sig.
De kom fram till fyra saker:
- De som redan var socialt, ekonomiskt och hälsomässigt utsatta mår sämre. Det digitala utanförskapet har blivit tydligare.
- Många personer i gruppen 70 år eller äldre känner sig frustrerade och upplever att de särbehandlats på ett stigmatiserande sätt.
- Saknaden efter sociala sammanhang är stor och stödlinjer får fler samtal från personer som inte tycker att de har något att leva för längre.
- Oro och ångest har ökat inte minst bland dem som har en psykiatrisk diagnos.
Det är som att Folkhälsomyndigheten läst min mejlkorg. Jag har fått hundratals mejl som berättat just detta. De som ropar om skärpta regler för äldre har inte läst på om konsekvenserna.
◾”Under isoleringen har jag hela tiden varit särskilt orolig för de äldre som jag upplever ha fått betala hela priset fram till dess att besöksförbudet hävdes”.
Sara Hedrenius, Röda korset
◾️”ALLA ska göra det som tidigare låg på de äldre – i de regioner som har särskilda råd”.
Folkhälsomyndighetens Johan Carlson förklarar för en reporter som undrar varför särskilda råd för 70+ tagits bort.
◾️”Den information vi får är att det är en liten smittspridning på äldrevården, smittspridningen verkar i så fall vara från personal och inte från besök”.
Statsepidemiolog Anders Tegnell förklarar på presskonferensen.