Hon kan ha fått 800 000 att rösta för första gången

WASHINGTON D.C. Rekordmånga amerikaner röstade i årets presidentval, där Joe Biden utropades som segrare under lördagen.

Nu hyllas politikern och rösträttsaktivisten Stacey Abrams som kan bära ansvaret för att så många som 800 000 fler amerikaner röstat i år.

– Hon har visat vad tålamod och uthållighet kan ge, säger statsvetaren Andra Gillespie.

Valdeltagandet i årets amerikanska presidentval beräknas vara det högsta i historien sett till antal röster. Uppskattningsvis tog sig hela 67 procent av amerikanerna till valurnorna under hösten, en andel flera procentenheter högre än normalt.

Många firar det höga valdeltagandet och nu riktas hyllningar från liberalt håll mot den demokratiska politikerns Stacey Abrams i Georgia, vars ansträngningar för att öka valdeltagandet beräknas ha inspirerat 800 000 amerikaner att rösta för första gången i år.

– Alla borde gå ner på knä och tacka starka svarta kvinnor som den orädda Stacey Abrams och så många andra som inte uppskattas tillräckligt, twittrade Pramila Jayapal, demokratisk politiker i dem amerikanska kongressen när demokraterna knappade in i Georgia.

Stacey Abrams, demokratisk politiker i Georgia.
Stacey Abrams, demokratisk politiker i Georgia.

Kan ha vänt Georgia

Joe Biden drog förbi Donald Trump i Georgia under fredagen och behöll en liten ledning efter det. Eftersom marginalen är så liten i delstaten kommer rösterna att räknas om, men demokraterna firade resultatet ändå – delstaten hade nämligen inte röstat demokratiskt på nära trettio år.

Men Abrams vill inte ta åt sig äran för resultatet. När hyllningarna började strömma in twittrade Abrams och riktade ett tack till flertalet rösträttsorganisationer och den nyligen avlidne politikern och medborgarrättsaktivisten John Lewis.

– Mitt hjärta är fullt, skrev hon på twitter.

Kamala Harris make Doug Emhoff, blivande vice presidenten Kamala Harris, Joe Biden och hans fru Jill Biden efter segertalet i natt.
Kamala Harris make Doug Emhoff, blivande vice presidenten Kamala Harris, Joe Biden och hans fru Jill Biden efter segertalet i natt.

Förlorade guvernörspost 2018

Stacey Abrams förlorade striden om guvernörsposten i staten Georgia under mellanårsvalet 2018 och valresultatets legitimitet ifrågasätts fortfarande av demokrater i delstaten.

Hennes motståndare i guvernörsvalet, republikanen Brian Kemp, var själv högste ansvarig för valsystemet i Georgia och, enligt kritiker, känd för att motarbeta medborgarrättsrörelsers kamp för ökat tillgänglighet till röstregistrering.

– Jag tror att hon hade varit guvernör idag, om det inte hade varit för förtrycket mot väljarna, menar Nikema Williams, representant för Georgia i den amerikanska kongressen.

Efter nederlaget i valet 2018 bestämde sig Abrams för att ta tag i rösträttsfrågan, framförallt med delstatens många svarta oregistrerade väljare i åtanke. Sedan 2018 har 800 000 nya väljare registrerats i Georgia, enligt Abrams. Av dessa är 49 procent yngre än 30 och 45 procent av dem tillhör en minoritetsgrupp, vilket gör att majoriteten av de nyregistrerade väljarna är troliga demokratiska väljare.

Förtidsröstande i Georgia. Rösterna i delstaten kommer att räknas om, men det första resultatet visar att majoriteten i delstaten röstat demokratiskt – för första gången på 30 år.
Förtidsröstande i Georgia. Rösterna i delstaten kommer att räknas om, men det första resultatet visar att majoriteten i delstaten röstat demokratiskt – för första gången på 30 år.

Kan bli minister

Innan Kamala Harris valdes till att kandidera tillsammans med Joe Biden som vicepresident fanns Abrams med i spekulationerna. Nu spås hon istället kunna bli minister i en eventuell Biden-regering.

– Hon har lyckats bli en viktig spelare och det finns mycket som hon skulle kunna tillföra, säger statsvetaren Andra Gillespie.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publisert:

LÄS VIDARE