Ingenjören larmade om brister i byggnaden – för tre år sedan

Lokalpolitikern: ”Upprörande att se dessa dokument”

Delar av tolvvåningshuset som rasade i Miami hade ”stora strukturella skador”.

Det sa ingenjörerna redan för tre år sedan.

– De var precis på väg att komma igång med renoveringen, säger fastighetsägarnas advokaten Kenneth S. Direktor.

Fyra personer har dött och fortfarande saknas 159 personer efter husraset i Surfside i närheten av Miami Beach.

Tragiken är total och många söker svar på frågan hur det kunde hända.

Orsaken till husraset är inte fastställd och experter menar att det kan ta månader innan man kan vara helt säker. Det som dock är klart att tolvvåningshuset var i stort behov av renovering.

– Även om en del av skadorna är små måste de repareras i tid, skrev ingenjören Frank Morabito i en rapport från 2018 som gjordes offentlig under fredagen.

Larmade för tre år sedan

Redan för tre år sedan larmade alltså experter om brister i byggnaden.

I rapporten framkommer bland annat att betongplattan under poolen hade ”stora strukturella skador” och att både pelare, balkar och väggar i parkeringsgaraget under huset hade ”rikliga” sprickor – troligtvis orsakade av flera års frätande luft från havet intill.

Frank Morabito gav inga indikationer på att byggnaden riskerade att rasa men underströk att en renovering var nödvändig.

Kenneth S. Direktor, fastighetsägarnas advokat, menar att allt hade kunnat hanteras annorlunda om bristerna hade bedömts som ett allvarligt hot.

– De var precis på väg att komma igång med renoveringen, sa advokaten i en intervju tidigare i veckan, skriver The New York Times.

Bilder från rapporten framtagen 2018.
Bilder från rapporten framtagen 2018.

”Är upprörande”

Eliana Salzhauer, lokalpolitiker i Surfside, är kritisk till att fastighetsägarna inte tidigare agerade på den framtagna rapporten. Hon tror att skadorna på byggnaden kan ha bidragit till raset.

– Det är upprörande att se dessa dokument eftersom att det är tydligt att ägarna var medvetna om att det fanns problem. Problem som inte behandlades, säger Salzhauer.

Förutom de strukturella felen avslöjar rapporten även hyresgäster som klagade över vatten som kom in genom både fönster och balkongdörrar. Klagomål över sprickor i betongen på balkongerna fanns också.

Under lördagen fick Miamis borgmästare Daniella Levine Cava frågan vid en presskonferens om myndigheterna kände till uppgifterna om brister i byggnaden.

– Vi har inte tagit del av uppgifterna, sa Daniella Levine Cava.

Bilder från rapporten framtagen 2018.
Bilder från rapporten framtagen 2018.

Hade passerat 40-årsgränsen

Efter ett tidigare husras i Miami 1974 infördes ett krav på en omcertifiering på byggnader äldre än 40 år. Det för att fastigheter längs med Floridas kust är extra utsatta av orkaner, stormfloder och frätande luft från havet som kan tränga in i betong och få armeringsjärn att börja rosta.

Tolvvåningshuset, som byggdes under 80-talet, hade precis passerat 40 årsgränsen.

Evan Bentz, professor vid University of Toronto och expert på strukturbetong, har tittat på övervakningsbilderna som fångade det plötsliga husraset under torsdagsnatten. Han menar att raset troligtvis startade någonstans nära byggnadens grund – högst sannolikt i parkeringsgaraget.

– Jag skulle bli förvånad om det bara finns en orsak, säger Evan Bentz.

Fastigheten har evakuerats

55 av de totalt 136 lägenheterna totalförstördes i raset och boende i den norra delen av fastigheten evakuerades.

– Jag vågar inte säga att byggnaden är säker, sa Surfsides borgmästare Charles W. Burkett vid ett stadskommittémöte på fredagen.

Boende i delen av fastigheten som inte rasat har evakuerats.
Boende i delen av fastigheten som inte rasat har evakuerats.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln