Nyheter

Gigantisk infrastruktursatsning i USA i hamn

Av: 

TT

USA:s president Joe Biden i Vita huset berättar om infrastruktursatsningen.

USA:s president Joe Biden i Vita huset berättar om infrastruktursatsningen.

Foto: Evan Vucci/AP/TT

NYHETER

Vita huset har slutit en tvärpolitisk överenskommelse med en grupp senatorer för att återuppbygga landets infrastruktur.

Paketet värt drygt tiotusen miljarder kronor ska användas för att bygga och rusta upp vägar, broar, hamnar, kollektivtrafik och annat.

– Vi har en överenskommelse, sade Biden till pressen flankerad av demokratiska och republikanska senatorer efter månader av förhandlingar.

– Vi fick inte allt vi ville ha, men vi kom fram till en bra kompromiss, sade Rob Portman, en av de republikanska senatorer som deltog i förhandlingarna i den partiöverskridande arbetsgruppen.

Biden hade ursprungligen föreslagit investeringar på omkring 2 300 miljarder dollar. Men republikanerna motsatte sig hans definition av infrastruktur, som även inkluderade åtgärder för att bekämpa klimatförändringar och satsningar på skolor och barn- och äldreomsorg.

Vita huset justerade senare förslaget till 1 700 miljarder dollar för att få det stöd som behövdes för att lagstiftningen skulle kunna gå igenom i den splittrade senaten. I slutändan landade reformpaketet på 1 200 miljarder dollar, motsvarande drygt 10 000 miljarder kronor.

En stötesten är hur de 559 miljarder dollar i paketet som det saknas täckning för ska finansieras. Biden har lovat att inte höja skatterna för amerikaner som tjänar mindre än 400 000 dollar, medan republikanerna är fast beslutna att värna om en sänkning av bolagsskatterna från 2017.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu startar sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert: