Minneapolis

Dauntes död skakar Minneapolis: ”Värsta dagen i mitt liv”

Av: 

Emelie Svensson

NYHETER

MINNEAPOLIS. Det var den värsta dagen i mitt liv, säger Katie Wright.

Hennes son Dauntes död har återigen skakat om Minneapolis – nu får hon stöd från George Floyds bröder.

– Vi kommer slåss för att de ska få rättvisa, precis som vi slåss för vår bror, säger Philonise Floyd, när familjerna möts.

På 18:e våningen i domstolsbyggnaden i Minneapolis pågår den uppmärksammade rättegången mot Derek Chauvin, polisen som anklagas för att ha dödat George Floyd för ett år sedan.

Men ett nytt fall har fått nya protester att blossa upp i staden: skjutningen av 20-årige Daunte Wright. Även denna gång är det en afroamerikansk man som dör vid ett polisingripande, även denna gång finns det en film som visar vad som hände.

På tisdagen sammanstrålade familjemedlemmar till George Floyd och Daunte Wright, på gräsmattan utanför byggnaden där rättegången mot Chauvin pågår.

Det blev ett känslosamt möte, med tårar och hårda kramar.

– De känner solidaritet med familjen, de vet hur det är att gå igenom detta, säger Ben Crump, advokaten som representerar både familjen Floyd och Wright.

Chyna Whitaker, Dauntes flickvän, som var passagerare i bilen när pojkvännen sköts, berättade om sorgen.

Foto: John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN

Familjen protesterade efter Daunte Wrights död, med stöd av George Floyds bröder.

Foto: John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN

”Värsta dagen i mitt liv”

Katie Wright, Dauntes mamma, berättade vid en presskonferens om det allra sista samtalet hon hade med sin son. Om hur hon hörde att tumult uppstod. När hon sedan ringde tillbaka till Dauntes flickvän, fick hon se sin sons kropp.

– Det var den värsta dagen i mitt liv, säger hon.

Sonen sköts till döds efter att ha blivit stoppad för en trafikförseelse, och vid en kontroll upptäcktts vara efterlyst för ett mindre brott.

Polisen som avlossade skottet heter Kim Potter, en veteran som jobbat i polisstyrkan i 26 år. Under dagen lämnade hon, liksom stadens polischef, in sin avskedsansökan.

Potter hävdar att hon sköt Daunte Wright av misstag, att hon skulle använda sin elpistol men istället drog sitt skjutvapen.

En förklaring som familjerna inte tror på, underströk de på presskonferensen. Istället menar de att det är en del av en rasistisk kultur inom poliskåren, där svarta drabbas hårdare av polisövervåld i Minneapolis.

Katie Wright, Dauntes mamma, visade sin bottelösa sorg över sonen.

Foto: John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN

Flickvännen var med i bilen

Philonise Floyd, George Floyds bror, sa under pressträffen att han knappt har orkat se nyhetsrapporteringen om skjutningen av Daunte Wright.

– Världen är traumatiserad av att se ännu en afroamerikan dödas, säger han. Minneapolis – vi ska inte sopa detta under mattan.

Även Chyna Whitaker, Dauntes flickvän som var med i bilen när pojkvännen sköts, berättade inför livekamerorna om de senaste omtumlande dagarna.

– Min son har ingen pappa längre, säger hon. Det känns som om de stulit min sons pappa från honom.

Efter pressträffen tog hon den tvåårige sonen i famnen, och svepte in honom i en filt.

– Jag tar en dag i taget, sa hon, innan hon klev in i en bil och lämnade platsen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Minneapolis

Minnesota

George Floyd

Black lives matter

USA