Massgripanden vid stödprotester för Navalnyj

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2021-04-21

Över 1 000 personer har frihetsberövats i demonstrationer till stöd för fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj runt om i Ryssland.

Fyra experter utsedda av FN:s människorättsråd bedömer att Navalnyjs liv är i fara, och att han behöver få vård utomlands.

Uppgiften om antalet frihetsberövade vid protester till stöd för Navalnyj kommer från gruppen OVD-Info som bevakar demonstrationerna.

Flera av Navalnyjs nära allierade greps inför de landsomfattande demonstrationerna till stöd för den fängslade regimkritikern på onsdagen.

Gripen och släppt

En av dem som greps är Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj, som enligt hennes advokat fördes bort av polis nära sitt hem i Moskva.

Gripandet skedde endast någon timme efter att säkerhetstjänsten fört ut den högprofilerade ryska regimkritikern Ljubov Sobol, som står Navalnyj nära, ur en taxi i Moskva.

Sobol släpptes senare. Men en rättegång kan ske så tidigt som i morgon, skrev Sobol på Twitter sent på onsdagen.

Båda kvinnorna uppger att de var på väg till en av Navalnyjs partilokaler i de centrala delarna av huvudstaden när gripandena skedde.

"Försämrad hälsa"

Enligt Navalnyjs advokat försämras regimkritikerns hälsotillstånd alltmer i det fängelse där han avtjänar ett straff för påstådd förskingring. Under måndagen flyttades Navalnyj, som är inne på sin tredje vecka av hungerstrejk, till en sjukhusavdelning för fångar.

Fyra människorättsexperter utsedda av av FN:s människorättsråd, skriver i ett uttalande på onsdagen – som inte sker officiellt i FN:s namn – att de är "djupt bekymrade för att Navalnyj hålls under förhållanden som skulle kunna mäta sig med tortyr".

"Fara för hans liv"

De tillägger att han bör få vård utomlands och att det föreligger "allvarlig fara för Navalnyjs liv".

På flera platser i Ryssland hölls under onsdagskvällen demonstrationer till stöd för Navalnyj. Protesterna skedde samma dag som president Vladimir Putin höll sitt årliga tal till det ryska parlamentet.

Polisen avrådde från att delta i demonstrationerna och bemötte protesterna med våld och frihetsberövanden på de platser där folksamlingar dykt upp.

Observatörsgruppen OVD-Info uppger också att polisen genomfört razzior och frihetsberövat en rad aktivister i minst 20 olika städer runt om i Ryssland inför protesterna.

I Moskva har omkring 6 000 demonstranter deltagit i manifestationer sent på onsdagen till stöd för Navalnyj. I staden S:t Petersburg deltog omkring 4 500 demonstranter, uppger polis. Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.