Ebba Busch kallas till polisförhör i förtalsutredningen

Ebba Busch har kallats till polisförhör gällande misstanken om förtal.

KD-ledaren kommer även att delges misstanke om brott.

– Hon tillbakavisar att hon skulle gjort sig skyldig till någon överträdelse, säger Buschs advokat Thomas Olsson.

Förundersökningen mot Ebba Busch handlar om ett inlägg KD-ledaren skrev på sin Facebook i samband med den uppmärksammade hustvisten. I inlägget skrev hon att Esbjörn Bolins tidigare juridiska ombud är dömd för brott.

Ombudet Johann Binninge polisanmälde Ebba Busch för förtal. Förra fredagen förhördes han och åklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren har i veckan gått igenom materialet.

Åklagaren har nu valt att kalla även Ebba Busch till förhör. Det kommer att hållas den 28 maj.

Ebba Busch kallas till polisförhör.
Ebba Busch kallas till polisförhör.

KD-ledarens advokat Thomas Olsson bekräftar att Ebba Busch är kallad till förhör.

– Ebba Busch har förståelse för att åklagaren behöver höra båda sidor av saken innan han fattar något beslut och hon uppskattar att hon kommer få lämna sin version av det här händelseförloppet. Hon ser med tillförsikt fram mot det beslut som kommer fattas efter förhöret.

Vad säger du om att åklagaren går vidare med utredningen?

– Det är inte särskilt förvånande, enligt uppgift har förhör hållits med målsägande. Då är det också rimligt att åklagaren får höra den andra sidan innan han tar beslut. Jag uppfattar att åklagaren önskar att få det bästa möjliga beslutsunderlaget.

Ebba Busch anser att hon är oskyldig, enligt hennes advokat.
Ebba Busch anser att hon är oskyldig, enligt hennes advokat.

Vad har Ebba Buschs för inställning till det påstådda brottet?

– Hon tillbakavisar att hon skulle gjort sig skyldig till någon överträdelse i och med inlägget. Hon har haft för avsikt att diskutera det här ombudets lämplighet, mot bakgrund av de omständigheter som är allmänt kända.

Ebba Busch har ännu inte blivit delgiven misstanke om brott, men enligt hennes advokat kommer hon med stor sannolikhet bli det.

–Det finns all anledning att utgå från att hon blir det för att man ska kunna genomföra förhöret.

Åklagare Anders Jakobsson bekräftar för Sveriges Radio att han kommer att delge Ebba Busch misstanke om brott. Förundersökningen mot Busch gäller grovt förtal. Thomas Olsson har ingen uppgift om det är den brottsrubricering som fortfarande gäller.

Johann Binninge vill inte kommentera åklagarens beslut, men säger att det var väntat. Ebba Busch hänvisar via KD:s pressavdelning alla frågor till sin advokat.


14 miljoner i jackpott: ”Heta skrällar på Stryktipset” – följ expertens system
Publisert: