Coronapandemin

Så stoppas valborgsfirarna under pandemin

Av: 

Elle Kari Karlsson

NYHETER

För andra året i rad blir det en valborgsmässoafton utan majbrasor och traditionsenliga firanden.

I studentstäderna Lund och Uppsala har kommunerna utnyttjat pandemilagen och spärrat av parker som vanligtvis samlar festsugna valborgsfirare.

Uppsala

Studentstaden är vanligtvis ett nav för festsugna valborgsfirare: med champagnefrukost, forsränning och mösspåtagning.

I år är det folktomt.

Uppsala kommun har använt sig av pandemilagen och spärrat av tre parker för att stoppa smittspridningen. Den som bryter mot avstängningarna riskerar böter.

Det är Ekonomikumparken, Observatorieparken och Stadsträdgården som hålls avstängda under valborg. Gulrödrandiga plastband spärrar av gräsmattorna: men gångstråken hålls öppna.

Utöver de avspärrade parkerna har kommunen satsat på information till allmänheten som uppmanas att inte fira tillsammans med andra. Det traditionella valborgsfirandet är inställt. Länsstyrelsen har lanserat en informationskampanj med uppmaningen att inte resa till Uppsala för att fira valborg och att fira smittsäkert.

Allmänna sammankomster är som bekant begränsade till åtta personer. Det gäller såväl majbrasor som privata fester i offentliga lokaler.

Stadsparken i Lund stängs på valborg.
Valborgsfirande i Lund 2019. Över 20 000 personer beräknas ha deltagit i firandet det året.

Lund

Förra året spred kommunen ut hönsbajs i stadsparken – där omkring 30 000 valborgsfirare brukar samlas, för att förhindra ”spontanfesten”.

I år hålls parken helt stängd för allmänheten. Kommunfullmäktige har tagit stöd av pandemilagen och har utfärdat ett tillfälligt vistelseförbud i parken mellan klockan 06 den 30 april till kl 06 den 1 maj.

Beslutet fattades redan i januari. Men det blir ingen hönsskit i år, utan kommunen nöjer sig med ett 2,4 kilometer långt stängel runt parken och polisiär närvaro.

Men det finns ändå en oro för att folk ska samlas på andra platser i staden.

För ett par veckor sedan skickade AF Bostäder, som hyr ut studentbostäder i Lund, ut ett mejl till alla hyresgäster på studentboendet Parentesen om att området skulle hållas helt avspärrat under valborgshelgen.

Studentboendet är känt för att ha stora fester, och av säkerhetsskäl fattade bostadsbolaget beslut om att sätta in väktare och införa totalt tillträdesförbud på området under valborg. Beslutet väckte starka reaktioner bland hyresgästerna som menade att ett totalt besöksförbud var att gå för långt. Även hyresgästföreningen kopplades in, som ställde sig kritiska och menade att det saknar lagligt stöd.

På tisdagskvällen backade bostadsbolaget och studenterna meddelades om att husen inte kommer spärras av. Men ordningsvakter kommer finnas på plats, och boende på Parentesen uppmanas fortfarande till att inte ta emot besök under helgen.

”Digitala firanden”

Även Örnsköldsvik har infört vistelseförbud på tre platser inför valborgshelgen. Kommunen som för närvarande har den värsta smittspridningen i landet har infört vistelseförbud på Rondellplan, Paradisgaraget samt parkeringsområdet vid Fjällräven Center, där man oroar sig för folksamlingar.

De traditionella valborgsfirandena är inställda över hela landet. Men på vissa håll anordnas i stället digitala firanden, bland annat i Uppsala och på Skansen i Stockholm. Umeå anordnar en virtuell valborg med Umeå studentkör. Även i Örebro sjungs våren in digitalt– med ett sändning från Örebro Slott. Luleå kommun kommer att göra ”slow–tv” och livesända valborgselden vid Hägnan på sociala medier.

Många länsstyrelser har riktade kommunikationsinsatser inför valborgshelgen: med budskap om att undvika trängsel och firande med andra.

”Det är inte läge för stora valborgsfiranden eller trängsel i parker”, skriver Region Östergötlands regionråd, Kaisa Karro, i ett pressmeddelande.

PODD Coronakatastrofens Indien

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Gödsellukten ska stoppa valborgsfirandet

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Valborg

Coronaviruset

Covid-19

Uppsala

Lund