Coronapandemin

Leverans av Janssen-vaccinet pausas

Rapport om svåra biverkningar – en kvinna har dött

Av: 

Elle Kari Karlsson

Adam Westin

Ebba Thornéus

NYHETER

Janssen-vaccinet pausas i USA.

Detta sedan sex kvinnor ska ha drabbats av blodproppar och låga halter av blodplättar efter att ha fått vaccinet.

Johnson & Johnson pausar även vaccinleveranserna till Europa.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA fattade på tisdagen beslut om att användningen av Johnson & Johnssons vaccin Janssen omedelbart pausas i USA.

New York Times uppger att stoppet beror att på sex kvinnor har drabbats av blodproppar i kombination med låga halter av blodplättar efter att ha vaccinerats.

En av kvinnorna har avlidit och en av dem vårdas på sjukhus. Nu ska fallen utredas som en eventuell biverkning av vaccinet.

De drabbade kvinnorna är mellan 18 och 48 år gamla.

Nästan sju miljoner amerikaner har hittills vaccinerats med Janssens covidvaccin.

Janssens covidvaccin ges, till skillnad från de andra vaccinen, som en engångsdos.

Pausar leveranser till Europa

Endosvaccinet godkändes av EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten, den 11 mars, men har ännu inte börjat användas inom unionen.

De första leveranserna var på väg till Sverige, nu i april skulle de första 67 000 doserna komma, enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Men på tisdagseftermiddagen meddelar Johnson & Johnson att de skjuter upp leveranserna av Janssen-vaccinet till Europa efter de amerikanska rapporterna om misstänkta biverkningar. Det skriver läkemedelsbolaget i ett pressmeddelande.

EMA:s expertpanel Prac startade en säkerhetsutredning för Janssens vaccin den 9 april efter det att de första rapporterna om svåra biverkningar kom från USA. De utreder nu om det kan finnas ett samband mellan vaccinationen och sjukdomsfallen, och om ytterligare åtgärder behöver vidtas.

Bergström: ”Vi har helgarderat”

Sverige kommer att avvakta EMA:s utvärdering, och sedan får Folkhälsomyndigheten avgöra eventuella rekommendationer, skriver Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström i ett sms till Aftonbladet efter beskedet om att användningen pausas i USA.

Efter beskedet om att Johnson och Johnson stoppar leveranserna till Europa skriver Bergström till Expressen:

”Eftersom vi har helgarderat är vi inte helt beroende av vaccin från Janssen och Astra Zeneca som är under diskussion just nu. Stora volymer från Pfizer och Moderna är på väg.”

Ulla Wändel Liminga, ämnesansvarig för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, hänvisar till Prac:s utredning och skriver att eventuella samband mellan vaccinationen och sjukdomsfallen kommer att kommuniceras när utredningen är klar.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Johnson & Johnsson uppger att de är medvetna om att blodproppssjukdomar har rapporterats i samband med covidvaccinet från Astra Zeneca. De följer utvecklingen noga, men ”i nuläget finns inget tydligt orsakssamband mellan de sällsynta fallen och Janssens covid-19 vaccin”, står det i ett uttalande från bolaget.

ANNONS

Mumindagen är här! Fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Vaccin

Johnson & Johnson

Coronaviruset