Dödade kvinnor

Fyra kvinnor misstänks ha mördats på tre veckor

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

På tre veckor misstänks fyra kvinnor ha mördats av en man de har eller har haft en relation med.

Elin blev bara 18 år. Den 44-åriga kvinnan höggs ner i en gångtunnel mitt på blanka dagen. I torsdags kväll misstänks en ung mamma ha mördats av sin sambo.

– De män som mördar gör det oftast i samband med en separation, säger Moa Mannheimer, psykolog och utredare på Socialstyrelsen.

Ställ dina frågor till Aftonbladets reporter Kerstin Weigl.

Skicka inlägg
 • Kerstin Weigl

  Oj, jag skulle kunna bli sittande hela kvällen, tror jag. Enormt många frågor. Det gör mig glad. Engagemang finsn sannerligen. Varmt tack för det.

  Nu sätter jag punkt.

 • Är det inte väldigt många kvinnor som mördats av en närstående man sedan pandemin startade? O visst har fler kvinnor än någonsin som har mördats sin man/pojkvän under pandemin?

  Emma

  Ingenting tyder på att fler dödats under pandemin. Kanske för att vi - trots allt - levt ganska fritt. Vi har inte varit tvångsinlåsta med våra familjer.

  Kerstin Weigl
 • Hej. Bra ni uppmärksammar och belyser kvinnovåld och mord.

  Otäckt höga antal mord ni redovisar.

  Hur har statistiken sett ut före era granskande 10 år? På 20 år? 30 år?

  Är det ungefär samma antal kvinnor som mördas varje år även då? / Ylva

  Yljon Yljon

  Siffran har legat på samma nivå sedan år 2000. Medel är 16 kvinnor varje år. Förra året "bara" 12, men 19 året före.

  Kerstin Weigl
 • Låt staten betala 50 miljoner till en kvinnorjour för varje kvinna som mördas.

  Peter

  Sannerligen radikalt förslag (!)

  Kerstin Weigl
 • En fråga, är det så smart att skriva ut ”De män som mördar gör det oftast i samband med en separation”, lösryckt, utan att fördjupa? Även om det är så, tänker jag att det kan vara en stoppkloss då många kvinnor som lever i våldsamma relationer som de behöver lämna.

  Marcus

  Tack för intressant reflexion. Jag vet att en anledning till att stanna i en våldsam relation är att det känns säkrare, en slags självupplevd kontroll. Hon vet att det kan vara farligare att lämna. Och farligast är veckorna efter. Det är fakta. Jag vill nog tro att att det är bra att uppgiften sprids, att fler får veta att det är livsfarligt att lämna. För själv vet hon redan inombords.

  Kerstin Weigl
Den 18-åriga kvinnan som varit försvunnen i Höör hittades död.

Elin skulle träffa den 26-årige mannen i Höör. När hon aldrig kom hem igen anmäldes hon försvunnen. Den sista dagen i mars månad hittades hon död. 26-åringen erkänner att han orsakade Elins död men varför är ännu oklart.

Den 3 april knivhuggs en kvinna i en lägenhet i Huddinge. Barnen blir enligt Aftonbladets uppgifter vittne. Kvinnans sambo är misstänkt för mordet.

Den nyblivna mamman i Älta misstänks ha mördats av sin sambo. I lägenheten befann sig parets bebis. Mannen nekar till brott.

I en gångtunnel på förmiddagen, inför ögonen på chockade vittnen, knivhöggs den 44-åriga kvinnan brutalt till döds av sitt ex. Han häktades på fredagen misstänkt för mordet.

Varje år mördas drygt 13 kvinnor av en man de har eller har haft någon slags relation med. 2018 var siffran så hög som 22 offer. Trots att många av morden har föregåtts av flera varningssignaler som misshandel, missbruk eller svår svartsjuka, så fortsätter kvinnor att mördas år efter år.

Moa Mannheimer är psykolog och utredare på Socialstyrelsen. Hon har gått igenom de dödsfallsutredningar där en kvinna mördats av en man hon har eller har haft en relation med för att hitta mönster och brister i samhällets skyddsnät. Gällande gärningspersonerna finns många gemensamma nämnare.

– I vår förra rapport såg vi att det bland gärningspersonerna är det väldigt vanligt med någon form av psykisk ohälsa, det ser vi i 50 procent av fallen, och av missbruk som ses i 60 procent av fallen. 75 procent av morden sker i samband med att kvinnan lämnat eller planerat att lämna sin partner, säger hon.

Moa Mannheimer, psykolog och utredare på Socialstyrelsen.

I Sverige ökar antalet skjutningar. Men när män dödar sin partner eller före detta partner är det sina händer eller kniv de oftast använder. Många kvinnor stryps, kvävs eller slås till döds vilket gör förloppet inte bara brutalt utan även utdraget.

– Majoriteten av kvinnorna som mördas har barn under 18 år och inte sällan sker morden när de är hemma. Man får komma ihåg att om man tittar på alla som utsätts för våld så är det relativt få som faktiskt mördas. Men det är så många som utsätts för våld och att göra det i sitt hem får väldigt allvarliga konsekvenser.

Väldigt få gärningspersoner börjar med att döda. Det händer ibland, när det handlar om en akut psykisk sjukdom som exempelvis psykos, men i de flesta fall är mordet kulmen av en lång tids misshandel, svartsjuka och kontroll. Kvinnan kanske sökt vård för sina skador, mannen kanske har sökt hjälp för sitt missbruk eller psykiska mående. Och det är här anser Moa Mannheimer som samhället måste bli mycket bättre för att kunna förhindra att det går så långt som till döden.

– De olika samhällsaktörerna måste samarbeta mer för att skydda ett brottsoffer men också fokusera på insatser för att motverka våld bland gärningspersoner. Oftast är det inte en insats som räcker. Om en våldsam man har ett missbruk räcker det inte bara att hjälpa honom med missbruket, man måste jobba med flera, parallella insatser till både brottsoffer och gärningsperson, säger Moa Mannheimer.

Sjukvårdspersonal borde även bli bättre på att fråga patienter om det förekommer våld hemma anser hon. Och så måste det finnas ett större skyddsnät när man vill lämna en våldsam partner.

– Det kan handla om bostad, att få hjälp med en sådan. Eller ekonomin. Ibland stannar kvinnan längre av just de skälen, att det är så svårt ekonomiskt att lämna.

– Sedan behöver samhället jobba för att få de vänner och familj som misstänker att någon utsätts vågar anmäla och också har ett förtroende för att kvinnan kommer tas om hand. För som det är i dag är det nog många som inte känner så.
 

Fotnot: I en första version av artikeln skrev vi att tre kvinnor misstänks ha mördats på tre veckor. I själva verket handlar det om fyra kvinnor.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Minnesplatsen för den mördade unga kvinnan i Höör.

LÄS OCKSÅ

Unik granskning: Dödade kvinnor

Publisert:

LÄS VIDARE

800 kvinnor lever gömda – glöms bort av myndigheterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödade kvinnor

Mord

Socialstyrelsen

Våldet mot kvinnor

Höör

Älta