Efter Klarnas haveri: Hur säkra är vi online?

PODD ”Saker och ting kan gå sönder även på nätet”

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Det blev trettioen svettiga minuter för några av banken Klarnas kunder torsdagen 27 maj. När de loggade in på sina konton kom de i stället in på andra kunders konton och kunde plötsligt ta del av känsliga uppgifter som köp- och betalningshistorik, namn, adresser och delar av kontonummer.

Enligt de första uppgifterna drabbades omkring 90 000 av Klarnas användare av säkerhetshaveriet. Dagen efter meddelade Klarna att det bara handlade om 9 500. De säger att det inte handlar om någon cyberattack och förtydligar att ”det inte har varit möjligt att få tillgång till en specifik användares data”. Men flera personer har anmält betaljätten till Finansinspektionen efter det tekniska haveriet.

Så – vad var det egentligen som hände? Hur transparenta har Klarna varit kring händelsen? Vågar man som konsument lita på säkerheten eller har vi för höga förväntningar? Och hur kan vi skydda oss i framtiden?

Det talar vi om i Aftonbladet Daily.

Gäst: David Jacoby, säkerhetsexpert på antivirusföretaget Kaspersky.

Programledare: Olivia Svenson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Aftonbladet Daily är en daglig podcast som sammanfattar och fördjupar aktuella nyhetshändelser och samtidsfenomen. Varje vardag intervjuar vi experter och reportrar för att ge en lite större bild av de nyheter som dominerar flödet.

Avsnitten släpps 04.00 varje morgon och man kan prenumerera i alla podcast-appar som till exempel Podcaster, Spotify eller Acast. Om man följer Aftonbladet i sin smarta högtalare kan man dessutom få Aftonbladet Daily direkt i sitt nyhetsflöde.

Aftonbladet Daily görs av Olivia Svenson, Marcus Ulvsand och Jenny Ågren.

 
Prenumerera på Aftonbladet Daily:
 På iTunes
 På Acast
 Spotify
 Via RSS


Mer från Aftonbladet Daily

Publisert:

LÄS VIDARE