Rappare hörs om kidnappningen

Av:  TT

Yasin Mahamoud i grönt under förhandlingen i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.
Yasin Mahamoud i grönt under förhandlingen i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.

Totalt 14 personer misstänks för inblandning i kidnappningen av en av Sveriges mest spelade rapartister.

Nu ska två andra rappare, en av dem Yasin Mahamoud, höras i domstolen angående sina roller i det omtalade människorovet med koppling till Vårbynätverket.

Kidnappningen av rapartisten ägde rum i april 2020 och syftet var enligt åklagaren att pressa honom på pengar.

Bland de 14 personer som pekats ut för inblandning i händelserna återfinns den 32-årige man som pekats ut som ledare för Vårbynätverket, hans bror och en man som kallats fotbollsspelaren och som ska ha en topposition i den kriminella grupperingen. Dessa tre står åtalade för människorov och rån, de två sistnämnda även för grovt vapenbrott.

Locka fram

De mest uppmärksammade av de tilltalade i denna del är dock två andra personer, en av dem den hyllade rapartisten Yasin Mahamoud. Planen är att han och en annan rappare, en 26-årig man, ska höras i rätten under torsdagen, liksom fotbollsspelaren som gjort vissa medgivanden kring händelsen.

Vid ett första försök till kidnappning misstänks Yasin för att, under förespeglingen om ett musikaliskt samarbete, ha försökt locka fram den utsatte rapartisten. Planerna avbröts dock när man upptäckte att det var mycket poliser i rörelse i området just då. "Bror vi har haft span", skrev Yasin till sin kompis, enligt åklagaren.

För detta står Yasin åtalad för stämpling till människorov, alternativt förberedelse till människorov. Han förnekar brott.

Var utanför

Kidnappningsplanerna återupptogs några veckor senare. Då misstänks artistkollegan, 26-åringen, ha tagit över uppgiften att locka fram artisten.

Denna gång blev kidnappningen verklighet. Artisten fördes till en lägenhet och blev bland annat rånad och förnedrande bilder togs på honom.

26-åringen är åtalad för människorov och rån, alternativt medhjälp därtill, för sin misstänkta inblandning i brotten. Han medgav tidigare under förhandlingen via sin försvarare att han träffat artisten den aktuella dagen och att han befann sig utanför lägenheten, men att han inte haft någon kännedom om vad som pågick där inne.

Publisert:

LÄS VIDARE