Regeringskrisen 2021

Uppgifter: S ska hålla krismöte om regeringskaoset

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Socialdemokraternas partistyrelse och distriktsordförande har kallats till krismöte i helgen.

Enligt uppgifter försöker även januaripartierna att samlas för en sista möjlighet att undvika regeringskaos.

Klockan 10 på måndag kan riksdagen fälla Stefan Löfven vid en misstroendeomröstning. Statsministern och Socialdemokraterna försöker fram till dess att komma fram till en paniklösning som kan accepteras av Vänsterpartiet.

– Det kommer att bli möten under helgen, det har skickats ut till partistyrelsen och distriktsordföranden att man ska vara i beredskap, säger en S-källa med insyn.

På mötet kommer sannolikt Stefan Löfvens valmöjligheter att avhandlas. En källa beskriver det som att det finns två vägar. Antingen utlysa extra val före måndagens omröstning eller att låta voteringen äga rum.

Om alla partier röstar så som de har sagt vid omröstningen så kommer misstroendeförklaringen att gå igenom. Då har Löfven en vecka på sig på sig att tänka över sina valmöjligheter.

– Om Löfven tror att det finns några öppningar i det stressade läget, att något parti kan röra på sig, finns det anledning att gå på det senare alternativet, säger källan.

Stefan Löfven (S) lämnar frågestunden i kammaren i riksdagen.

Vill lösa krisen i helgen

Utåt sett finns inga tecken på att något av januaripartierna är redo att backa eller försöka nå en kompromiss om förslaget som Vänsterpartiet vill stoppa (fri hyressättning vid nyproduktion, eller marknadshyror). Förslaget finns med i Januariavtalet och både Stefan Löfven och Annie Lööf sa i intervjuer på torsdagen att det ska genomföras.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet pågår det försök att samla januaripartierna till möte i helgen. Detta bekräftas av flera källor i de fyra partierna. Miljöpartiets språkrör, bostadsminister Märta Stenevi, säger också till Sveriges Radio att hon tror att det går att hitta en lösning.

Även finansminister Magdalena Andersson säger att det kommer att arbetas innan måndag för att lösa frågan.

– Självklart förs det kontinuerligt samtal mellan olika personer, säger hon till SVT.

L:s dåliga siffror ses som problem

En S-källa säger till Aftonbladet att det faktum att Liberalerna bytt sida och kommer verka för en borgerlig regering efter nästa val kan påverka möjligheterna att nå fram till en kompromiss. Om L hade varit kvar i januarisamarbetet hade deras dåliga opinionssiffror gjort att Centerpartiet hade känt sig pressade att hitta en lösning för att rädda samarbetet, menar källan.

– Kanske en bostadspolitisk kommission, något att lägga i långbänk till efter ordinarie val. Nu finns inte den pressen på Centerpartiet, de har bra opinionssiffror och detta är en fråga som är viktig för dem.

Stefan Löfven sa under en pressträff i går att han kommer överväga sina möjligheter noga under helgen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Vänsterpartiets ledare: Regeringen har försökt ”trolla” oss

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2021

Socialdemokraterna

Stefan Löfven

Misstroendeomröstning