Coronapandemin

Delta dominerar när smittan ökar i hela Storbritannien

Av: 

Elle Kari Karlsson

Nivette Dawod

NYHETER

Drygt 40 procent är fullvaccinerade. Trots det ökar smittan i hela Storbritannien igen.

91 procent av de nya fallen orsakas av den indiska varianten – delta.

Smittspridningen minskar, allt fler vaccineras och för första gången sedan i höstas dog det förra veckan färre än 10 000 personer med covid-19 i Europa.

Men det finns ett orosmål när Europas länder öppnar upp.

Det gäller B.1.617.2: deltavarianten av covid-19, som tidigare kallades den indiska varianten. Den misstänks vara mer smittsam, och mer motståndskraftig mot vaccin.

Varianten har påvisats i de flesta länder i Europa. I Storbritannien är den helt dominerande. 91 procent av alla nya coronafall är orsakade av deltavarianten, enligt landets hälsominister Matt Hancock.

28 857 102 britter är fullvaccinerade. Trots det ökar virusfallen i alla brittiska regioner, med en särskild uppgång i nordväst, visar nya siffror från den landets hälsomyndighet.

Smittofallen ökar i alla åldersgrupper, allra mest i åldersgruppen 20-29 år, följt av 10-19-åringar.

Boris Johnson, Storbritanniens premiärminister.

Foto: Rui Vieira / TT

Tegnell: ”Oroande tendenser”

Världshälsoorganisationen (WHO) varnar europeiska regeringar och uppmanar till försiktighet när länderna öppnar igen. WHO slår också fast att det finns tydliga bevis på att deltavarianten av coronaviruset är betydligt mer smittsamt.

Det finns redan indikationer på att varianten innebär ökad risk för svår sjukdom och behov av sjukhusvård. Vissa bevis finns även på att vaccinen skyddar sämre mot deltavarianten – särskilt efter bara en dos. Detta innebär en betydande risk i fråga om samhällsspridning, enligt WHO.

Även i Sverige ökar spridningen av deltavarianten. I början av året dominerade den brittiska mutationen, den som nu kallas alfa. Den blev snabbt dominerande i Sverige, varpå övriga varianter minskade.

– Nu har flera andra varianter dykt upp, ingen av dem är i närheten av att bli dominerande så här långt, men vi ser oroande tendenser, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens pressträff.

Och det är framförallt deltavarianten som oroar. Den har hittills upptäckts i elva svenska regioner. I Värmland och Blekinge har man därför infört regionala smittskyddsåtgärder.

Folkhälsomyndigheten ökar nu övervakningen av varianten nationellt. Det betyder att provtagning kommer att genomföras med PCR-tester som kan påvisa deltavarianten.

– Deltavarianten är mest oroande. Totalt 71 fall av deltavarianten har rapporterats, säger Anders Tegnell.

Begravningsceremoni efter covid-dödsfall i Indien. Indiska varianten dominerar nu i Storbritannien.

Foto: Channi Anand / TT

Två doser ger bra skydd

Men det finns hopp. Två doser vaccin ger ett bra skydd mot varianten, visar studier från Storbritannien. Det gäller samtliga vacciner, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vaccinationsskyddet efter en dos är något påverkat med denna variant, men två doser vaccin ger ett gott skydd, sa han vid torsdagens pressträff.

Utöver det visar också en ny forskarstudie, som specifikt har tittat på Pfizers vaccin, att det ger ett bra skydd även mot deltavarianten, rapporterar CNN.

"Nya varianter kommer att fortsätta att dyka upp så länge pandemin pågår. Hittills finns det inga bevis för att någon virusvariant har undgått BNT162b2-medierat (Pfizers vaccin, reds. anm) vaccinskydd mot covid-19", skriver forskarna.

PODD Hotet mot "freedom day"

Aftonbladet Daily med Petter Larsson, reporter i London.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

WHO: Res inte utomlands i sommar

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Storbritannien

Coronaviruset

WHO

Anders Tegnell