Rekordvärme i helgen – dryga 30 grader

Årets första sommarmånad har hittills bjudit på riktigt höga temperaturer. Och det ser ut att fortsätta – till helgen kan det bli uppåt 30 grader på flera håll i Sverige.

– Det kan bli de högsta temperaturerna vi hittills sett i år, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på klart.se.

Meteorologen Mikael Sjöstrand kommer med glädjande väderbesked:

– Det ser ut att bli riktigt varmt nu ett tag. Det kommer ordentlig värme på fredag och lördag. Det blir dryga 30 grader på sina håll, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på klart.se.

I veckan ligger temperaturerna på cirka 20 grader i söder. I mellersta Sverige kommer dock en del regn passera under måndag och natten till tisdag.

– Det är ett lågtryck som passerar med kraftigt regn, mellan 35–40 mm, i Jämtlands län och i Västernorrland.

Senare i veckan kommer värme från Medelhavet och redan på torsdag kommer hela landet börja känna av den, enligt Mikael Sjöstrand.

– Det kommer vara omkring 25 grader och mestadels soligt i söder. Det når upp över de södra delarna av Norrland där temperaturen kommer landa på 20–25 grader. Även i norra Norrland blir det mellan 15–20 grader.

Det väntas högsommarvärme till helgen, enligt prognoserna. Bilden från Malmö förra sommaren.
Det väntas högsommarvärme till helgen, enligt prognoserna. Bilden från Malmö förra sommaren.

Rekordvärme i helgen

Det är först på fredagen som rekordvärmen når Sverige.

– Då blir det ordentligt varmt med 25–30 grader. Det kan bli dryga 30 grader i Småland, Östergötland och Mälardalen. I så fall får vi de högsta temperaturerna vi hittills sett i år.

Rekordvärmen håller i sig även på lördagen. I Svealand och Götaland kan man räkna med uppemot 30 graders hetta. Det kan dock komma någon regnskur i södra Norrland, menar Mikael Sjöstrand.

Varnar för skogsbränder

Men Mikael Sjöstrand varnar för att risken för skogsbränder i helgen kommer att vara mycket hög.

– Var försiktig. På flera håll i Skåne, Blekinge, Halland och Småland har det knappt kommit något regn alls vilket gör att man måste vara varsam om man ska grilla. Det är viktigt att ha extra koll och på vad som gäller i respektive län.

Även om temperaturerna kommer att sjunka något efter lördagen kan man ändå räkna med fortsatt höga temperaturer.

– Vi har inte haft något kallt bakslag ännu. Men att det blir några grader svalare kan vara skönt för de äldre som tycker att värmen är påfrestande.

Lovar behagliga badtemperaturer

Med varmare nätter höjs också värmen i vattnet. Mikael Sjöstrand lovar behagliga badtemperaturer till helgen.

– Det kan nog bli 18 grader i vattnet på sina håll. I mindre sjöar kan det bli dryga 20 grader i vattnet. Det är fullt badbara temperaturer, tycker jag.

Publisert:

LÄS VIDARE