Gotland i topp på bostadsmarknaden: ”Folk köper utan att titta på husen”

GOTLAND. Peter Tumegård har arbetat som mäklare på Gotland i 12 år. 

Men han har aldrig sett en så överhettad bostadsmarknad som nu – folk köper hus utan att ens ha tittat på dem.

– Jag skulle säga att marknaden mer eller mindre har spårat ur.

Det är en varm försommardag när vi svänger av från stora vägen och in på en betydligt mindre väg strax norr om Visby.

En snabb blick på det röda trähuset som skymtar bakom syrenbuskarna för tankarna till Saltkråkan och farbror Melkers Snickargården, som trots sina skavanker kom att älskas av hela familjen Melkersson.

Lugnet som omgärdar tvåplansvillan är bedövande. Det är först när ett passagerarplan bullrar förbi i skyn som vi påminns om att Visby och flygplatsen bara ligger några kilometer bort.

Samtidigt går det inte att bortse från att huset – som snart ska säljas – har ett omfattande renoveringsbehov. Om det ens går att rädda.

Det röda huset för tankarna till Saltkråkan.
Det röda huset för tankarna till Saltkråkan.

”Vad som helst går att sälja”

Fastighetsmäklaren Peter Tumegård på Bjurfors är dock övertygad om att han kommer att hitta en köpare – trots utgångspriset på 1,6 miljoner.

– Troligtvis är det en väldigt händig person som köper detta och med tanke på läget kan man nog renovera så att det blir värt runt 3,5 miljoner.

Peter Tumegård.
Peter Tumegård.
Huset har omfattande renoveringsbehov, men mäklaren Peter Tumegård är övertygad om att det kommer att säljas dyrt.
Huset har omfattande renoveringsbehov, men mäklaren Peter Tumegård är övertygad om att det kommer att säljas dyrt.

Få objekt i kombination med köpstarka spekulanter har nämligen gjort att nästan vad helst går att sälja på den glödheta bostadsmarknaden.

Även före pandemin fanns ett stort intresse för framförallt fritidshus, men under det senaste året har allt fler fastlänningar velat bosätta sig på Gotland och många behöver större boyta.

– Det har gjort att priserna skenat och det har blivit allt svårare för den gotländska köparen att hänga med prismässigt. Många har inte en chans mot köparna från storstadsregionerna, som oftast har helt andra ekonomiska möjligheter, menar Peter Tumegård.

Ett vanligt exempel är en gotländsk flerbarnsfamilj med cirka 800  000 kronor att investera i en bostad.

– Ingenstans här på Gotland kan du köpa något i en rimlig storlek i den prisklassen. Du får inte ens ett vrak för de pengarna, säger Peter Tumegård som nästan dagligen får samtal från bofasta i jakt på mindre dyra objekt.

”Jag skulle säga att marknaden mer eller mindre har spårat ur”, säger Peter Tumegård.
”Jag skulle säga att marknaden mer eller mindre har spårat ur”, säger Peter Tumegård.

Men det är inte bara barnfamiljer, utan även yngre gotlänningar, studenter och pensionärer som vill flytta från hus till lägenhet drabbas av den skenande prisökningen.

– Jag har varit med om att hus har legat ute för 3,5 miljoner och så ringer en köpare före visning och ger 5 miljoner. Och då är det klart att säljaren säljer. Samtidigt skapar det en ond cirkel då de som gick miste om visningen troligtvis kommer agera likadant nästa gång.

Gått upp med 100 procent

Den kaotiska bostadsmarknaden har även satt press på mäklarna, menar Peter Tumegård.

– Givetvis vill vi hjälpa säljarna att få så bra betalt som möjligt, men det handlar också om att det ska vara realistiskt. I vissa fall har jag avrått när priset har gått upp med över 100 procent, men ändå vill folk köpa. Samtidigt riskerar vi mäklare att bli lite fartblinda när objekt mitt inne i landet säljs för 10–12 miljoner kronor. Något som aldrig har skett tidigare.

Men det är inte bara prisbilden som har förändrats på den gotländska bostadsmarknaden, utan även hastigheten på själva bostadsaffären.

– Det går fort. Otroligt fort. Självklart är det bra när en affär går snabbt och smidigt, men i de här fallen riskerar det att bli ”fort men fel”, säger Peter Tumegård som även ser en ökad trend att fler köper bostäder utan att ha tittat.

– Jag har haft köpare som ringt och sagt att de bara måste ha huset men inte har tid att komma och titta på det. Det är något jag starkt avråder ifrån, men många upplever att de inte har en chans annars. Som mäklare kan man bara beskriva objektet, men sådant som lukt eller störande ljud kan ju bara köparen avgöra.

Även Johan Fahlstedt, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Gotland, vittnar om att fler än tidigare köper bostäder som de inte har sett.

– Tidigare i förmiddags sålde jag två objekt på det sättet. Det går snabbt nu, folk hinner knappt tänka innan de ska ha ett avslut.

Också Jenny Holgersson, mäklare på Fastighetsbyrån, upplever att det är lite ”strunt samma” var på ön objektet ligger då allt just nu går att sälja.

– Man tar det som finns helt enkelt.

70 familjer på visning

Några kilometer bort, i Väskinde, ligger ett annat objekt som är till salu för 4,5 miljoner.

Trots att den rödmålade sexrumsvillan bara legat ute till försäljning i några dagar står redan flera intressenter på kö.

– Jag har haft objekt i området tidigare där 70 familjer ville komma på visning, säger Peter Tumegård medan han visar runt på baksidan som inhyser en stor altan med tillhörande pool.

70 familjer har visat intresse för den röda villan.
70 familjer har visat intresse för den röda villan.

Men det är inte bara i och kring Visby som priserna har stigit under de senaste åren.

– I dag ser vi en prisökning över hela ön. I vissa fall är det billigare att köpa en tomt och bygga nytt än att köpa begagnat. Samtidigt finns det knappt några tomter att köpa längre så det blir lite av ett moment 22, säger Peter Tumegård.


DAILY Spricker bostadsbubblan nu?

Aftonbladet Daily med Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE