Uppsala

Fyra mäklare om bostadsmarknaden i Uppsala: ”Het”

Av: 

Adelina Storkaas

NYHETER

Som en bergochdalbana.

Så beskriver flera mäklare fjolårets bostadsmarknad i Uppsala. 

Den slutade med stigande priser – och det tror mäklarna håller i sig ett tag till. 

Mikael Blom, AnnaSara Sundqvist Wolf, Jesper Ackelman och Tomas Widerlöv.
Mikael Blom, AnnaSara Sundqvist Wolf, Jesper Ackelman och Tomas Widerlöv.

Bostadsmarknaden har börjat på samma sätt som den slutade 2020, enligt Tomas Widerlöv på Widerlöv&co.

– Det vill säga med ett lägre utbud, ganska snabba avslut och priser som fortsatt upp, säger han.

Han spår att priserna kommer att fortsätta uppåt även framöver, framför allt vad gäller villor som han menar är hetast på marknaden just nu.

– Förutom villorna är det främst de större lägenheterna där vi ser den största efterfrågan. Det är en ”coronaeffekt”. Fler människor jobbar mer hemifrån vilket lett till förändrade behov. 

Villor, stora lägenheter och fritidshus lockar

Det håller AnnaSara Sundqvist Wolf på Mäklarhuset med om. Men hon ser även två andra trender i spåren av covid-19. Allt fler letar hus med fiber utanför Uppsala centrum och fritidshus. Det senare är dock inte särskilt lätt att komma över längre i och med att utbudet minskat samtidigt som priserna har trissats upp under pandemin.

– Helst vill man ha ett fritidshus som ligger nära vatten och har bra standard som till exempel avlopp och vatten. Det är också ett alternativ att köpa vinterbonat fritidshus om inte möjligheten finns att köpa en villa, säger hon. 

Även Jesper Ackelman på HusmanHagberg har märkt av ett allt högre tryck på fritidshus, liksom stora lägenheter och villor under den senaste tiden.

Säljarnas marknad

Trots stigande bostadspriser under det senaste året anser han att såväl köpare som säljare gör rätt i att ge sig ut på marknad just nu.

– Det går att få en snabb och smidig affär som säljare med väldigt bra betalt för sin bostad. Samtidigt så finns det ett bra utbud av bostäder som köpare och vi ser att det går att få väldigt låga bolåneräntor som man kan binda på längre tid med bra villkor, säger han. 

Även Widerlöv ser fördelar för både köpare och säljare. 

– Ur ett köparperspektiv är det lätt att förledas att det inte är ett bra läge att köpa när priserna ökat till de nuvarande nivåer, men om man tror att priserna kommer att fortsätta att stiga kommer dagens prisnivå att vara billigare än morgondagens. I slutändan är det både köparnas och säljarnas behov som styr valet av tidpunkt för att köpa eller sälja. De flesta väljer inte tidpunkt utifrån rådande prisläge och detta spelar oftast mindre roll då majoriteten både köper en ny bostad och säljer sin gamla vid ungefär samma tidpunkt, säger han.

Sundqvist Wolf tror dock att säljarna har lite mer medvind just nu, om de bor i villa, en större lägenhet eller har ett fritidshus. Enligt Mikael Blom på Skandiamäklarna kan man även lägga till småhus till den listan. 

– Småhus är nog fortfarande lite i säljares favör. Småhusmarknaden är fortfarande väldigt het och har ett relativt lågt utbud. 

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Handelsbod från 1925 toppar klicktoppen i Uppsala

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Bostadsmarknad