Stormningen av kongressen i USA

Varning till Trump: Han kan få dig fälld i riksrätten

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Rudy Giuliani vill försvara Donald Trump genom att upprepa anklagelserna om valfusk.

Nu varnas presidenten för den omöjliga taktiken.

– Då är det stor sannolikhet att han blir fälld, säger tidigare topprepublikanen Karl Rove till Fox News.

Presidentens personlige advokat Rudy Giuliani, 76, gjorde stor comeback under lördagskvällen efter några ovanliga veckor i skuggorna. Efter att ha varit ständigt närvarande under de första månaderna efter valet med sina otaliga attacker om valfusk, har det varit relativt tyst om honom sedan julhelgerna.

Innan han syntes anlända till Vita huset gav han en intervju till ABC News där han bekräftade att han är inblandad i förberedelserna för Donald Trumps försvar i riksrättsåtalet i senaten.

Giuliani har strategin klar för hur han vill ta sig an presidentens försvar: Dra alla anklagelser om valfusk ett varv till. Taktiken är att få Donald Trumps utspel och attacker om att valet var stulet att framstå som rimliga.

Donald Trump.

Vill ta upp valfusk igen

Och i så fall kan han inte anses vara skyldig till anstiftan till upplopp och stå till svars för anhängarnas stormning av Kapitolium som lämnade fem människor, inklusive en polis, döda och tvingade kongressens ledamöter att fly kammaren när mobben härjade i byggnaden.

– De hävdar i princip att varje gång Trump säger ”valfusk, valfusk”, eller jag eller någon annan, så är det uppvigling till våld. Att dessa ord är uppviglande eftersom de är osanna, säger Rudy Giuliani till ABC News.

– Men om du kan bevisa att de är sanna, eller åtminstone sanna nog för att vara en legitim ståndpunkt, då är det inte längre uppvigling.

Han medgav dock i intervjun med tv-kanalen att det finns ”olika uppfattningar” om hur presidenten bör ta sig an riksrätten.

”President Trump har ännu inte bestämt sig för vilken advokat eller advokatfirma som kommer företräda honom i den skamliga attack på konstitutionen och demokratin, känd som ”riksrätts-bluffen”. Vi återkommer”, skrev Hogan Gidley, pressekreterare för Trump-kampanjen, på Twitter under söndagen.

Intervjun med Rudy Giuliani och hans förslag till strategi fick stor uppmärksamhet i USA under söndagen. Och många såg skeptiskt på advokatens taktik.

Karl Rove, tidigare rådgivare till George W Bush i Vita huset, menar att det faktum att det krävs två tredjedelars majoritet för att fälla i senaten normalt sett skulle innebära att presidenten kan känna sig lugn. Reglerna kräver, i detta fall, att 17 republikanska ledamöter röstar för att fälla om alla ledamöter från Demokraterna gör detsamma.

– Jag skulle normalt säga att det inte är mycket risk för en fällning, men jag tror att majoritetsledare McConnells uttalanden som en signal på att varje republikansk senator måste ta detta på allvar. Jag tror att allt kommer bero på vilket försvar som presidenten bestämmer sig för, säger Karl Rove till Fox News.

Karl Rove.

Varnar Trump för Rudy

Och där sågar han Rudy Giulianis strategi totalt – och varnar Donald Trump för att det kan innebära katastrof i senaten.

– Rudy Giuliani föreslog en väldigt dålig handlingslinje för presidenten när han menade att det inte kan ha varit uppviglande eftersom alla anklagelser är sanna. Men de anklagelserna och de så kallade experter som kampanjen anlitat för att företräda dem har avslagits av mer än 50 domstolar med domare tillsatta av president Trump, president Obama, president Bush, president Clinton och jag tror till och med en Reagan-domare, säger Karl Rove till Fox News.

– Så om det är Rudy Giulianis försvar är det stor sannolikhet att fler än 17 republikanska ledamöter i senaten kommer fälla. För då blir argumentet i princip att attacken mot Kapitolium och försöket att stoppa kontrollräkningen i kongressen var berättigat eftersom anklagelserna var sanna. Och, ärligt talat, det var de inte.

Rudy Giuliani säger också till ABC News att han inte är främmande för att låta president Trump vittna under förhören i senaten. Något hans advokater inte ville låta honom göra under den förra riksrätten.

Men enligt Rudy Giuliani är det annorlunda denna gång och att försvaret under denna riksrätt är betydligt enklare.

– Man tar alltid ett sådant beslut i sista sekunden. Som advokat skulle jag inte vara lika motvillig denna gång, säger han till ABC News.

Under de senaste veckorna har det förekommit rapporter i amerikansk media om att Rudy Giuliani dragit på sig Donald Trumps ilska genom sina saftiga fakturor för sina krig mot valet runt om i landet. Det har talats om att presidenten inte längre velat ta hans samtal.

Rudy Giuliani.

Men samtidigt sägs också Rudy Giuliani vara en av få som fortfarande har presidentens öra genom att ha stått på hans sida hela tiden.

Och enligt CNN tros Giuliani få en av platserna i teamet som ska försvara Trump. Även John Eastman, den konservative advokaten som falskeligen fick presidenten att tro att Pence kunde ogiltigförklara elektorskollegiets röster, är aktuell för att delta, uppger tv-kanalen.

Riksrättsförhören kommer inledas efter att Joe Biden svurits in som president. Allt kan aktiveras först när representanthusets talman Nancy Pelosi skickar in handlingarna till senaten.

Lindsey vädjar i brev

Republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell, som välkomnat riksrätten mot presidenten, kommer då ha lämnat över majoritetsposten till Demokraternas ledare i senaten Chuck Schumer.

Under söndagen skrev senatorn Lindsey Graham, personlig vän till presidenten, ett öppet brev till Schumer med en begäran om att senaten ska rösta om att ställa in riksrätten.

”Senatens försök att diskvalificera en president från att ställa upp i val igen skulle vara en okonstitutionell politisk hämnd”, skriver han.

Om senaten fäller Donald Trump med två tredjedelars majoritet, krävs det bara en enkel majoritet för att stoppa honom från att bli president, eller inneha annan typ av politisk ämbete, för resten av livet. Han har tidigare öppnat för att ställa upp i presidentvalet 2024.

PODD Riksrätt för Trump - igen

Aftonbladet Daily med Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

25% rabatt på utvalda kläder och varumärken hos Ellos - gäller hela helgen!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stormningen av kongressen i USA

Donald Trump

Mitch McConnell

Rudy Giuliani