Coronapandemin

EU har verkställt hotet – publicerar vaccinkontraktet: Kristallklart

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Triangeldramat kring Astra Zenecas covidvaccin fortsätter.

Nu har EU-kommissionen gjort verklighet av hotet att publicera kontraktet.

– Det är kristallklart, säger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Astra Zeneca har kontrakt med EU och Storbritannien om hundratals miljoner doser covidvaccin.

Till EU säger det svensk-brittiska företaget att de inte kan leverera lika många doser som de kommit överens om, medlemsländerna varnar för vaccinbrist och förseningar.

Samtidigt flyter Storbritanniens vaccinationsplan på enligt schema. Och brittiska medier å sin sida eldar på vaccinbråket och anklagar EU för att vilja roffa åt sig av ”deras vaccin”.

EU kräver att Astra Zeneca ”hedrar avtalet”. Astra Zeneca å sin sida säger att de inte lovat ett visst antal doser. Och Storbritannien har inga planer på att låta läkemedelsjätten exportera vaccin producerat i öriket till EU – förrän britterna har fått alla sina doser.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Foto: Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN

EU-kommissionens ordföranden Ursula von der Leyen gjorde i dag verklighet av hotet att publicera unionens avtal med Astra Zeneca. Och enligt henne är det kristallklart – läkemedelsjätten är ”bundna till leverans” av ett specifikt antal doser.

– Jag kräver transparens, och säkerhet i planeringen, av Astra Zeneca, säger hon.

EU har också begärt att Storbritannien delar med sig av vaccindoser producerade i deras inhemska fabriker. Och kräver att britterna ska visa upp sitt avtal med företaget. Något britterna inte tänker göra med hänvisning till sin ”nationella säkerhet”.

– Där det är lämpligt för allmänheten att bli informerad så gör vid det, men om det riskerar nationell säkerhet av någon anledning så gör vi det självklart inte, säger brittiska ministern Lucy Frazer till radiokanalen LBC.

Storbritannien har sagt att de inte kommer tillåta att vaccin producerat i ”deras” fabriker går till EU innan de fått sina 100 miljoner beställda vaccindoser från Astra Zeneca.

I kontraktet som offentliggjorts framgår dock att de doser som ska levereras till EU också ska komma från de brittiska fabrikerna.

Där förtydligas också Astra Zenecas vd:s uttalande om att företaget bara förbundit sig att göra ”sitt bästa försök att leverera” ett visst antal doser – 300 miljoner doser i ett första steg, enligt kontraktet. Med möjlighet att köpa ytterligare 100 miljoner doser.

När det gäller tillverkning och leverans heter det bland annat att Astra Zeneca ”skall använda sina bästa möjliga ansträngningar (best reasonable efforts)”, skriver TT.

Exakt hur mycket som ska levereras när under 2020 och första kvartalet 2021 är dolt.

Men EU-källor uppger för Reuters att Astra Zeneca skulle ha levererat 80 miljoner vaccindoser till EU-länderna fram till och med mars.

Men förra veckan meddelade läkemedelsbolaget oväntat att det på grund av produktionsproblem bara kommer att mäkta med 31 miljoner doser under första kvartalet. Astra Zeneca ska nu ha erbjudit sig att leverera ytterligare åtta miljoner doser ‒ totalt 39 miljoner ‒ vilket EU bedömt som otillräckligt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Vaccinexperten om Astras leveransproblem: ”Shit happens”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Astra Zeneca

Ursula von der Leyen

Storbritannien

EU-kommissionen

Vaccin

Covid-19