Lärarutbildningar stoppas efter granskning

TT

Uppdaterad 2021-01-19 | Publicerad 2021-01-18

Två lärarutbildningar mister rätten att utfärda examen, efter en utvärdering som gjorts av Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Därmed kan inga nya studenter antas till utbildningarna.

Högskolan Dalarna förlorar rätten att examinera förskollärare, och högskolan i Borås mister rätten att utfärda grundlärarexamen med inriktning mot fritidshem.

De två ingick bland 32 utbildningar för grundlärare eller förskollärare där kvaliteten tidigare bedömdes vara ifrågasatt. Nu har samtliga dessa, förutom de två nämnda, uppgraderats till det samlade omdömet "hög kvalitet", skriver UKÄ på sin sajt.

– Utbildningen är en del av ett ungt vetenskapligt område, och vi har inte klarat av att rekrytera i den mån vi har behövt, säger Peter Andersson Lilja, sektionschef för förskollärar- och lärarutbildningarna på högskolan i Borås, till Borås Tidning.

När examensrätten dras in, kan inga nya studenter antas till de berörda programmen. Elever som nu går på programmen kan dock genomföra sin utbildning som planerat.

I Borås kommer det att dröja innan den aktuella utbildningen återkommer.

– Att gå in med en ny ansökan för snabbt är väldigt dumt, utan i stället kommer det få ta ett par år, säger Peter Andersson Lilja.

Följ ämnen i artikeln