Trumps avskedstal: Önskar nya regeringen ”framgång och tur”

I ett förinspelat tal på Youtube tog Donald Trump farväl.

Han fördömde attacken mot kongressen och sa att han ber för den nya regeringen.

Det som stack ut mest var dock tre saker han inte nämnde.

Talet spelades in på måndagskvällen och publicerades ett dygn senare på Vita husets officiella Youtube-kanal.

I 19 minuter och 47 sekunder talade den avgående presidenten mot en fond av amerikanska flaggor.

Mest handlade talet om allt Donald Trump var nöjd över.

– När jag avslutar min mandatperiod som USA:s 45:e president står jag framför er och är verkligen stolt över allt vi har åstadkommit tillsammans. Vi gjorde vad vi kom hit för att göra och så mycket mer.

Han pratade om nya jobb, om att han ”fixat trasiga handelsavtal” och lämnat det “omöjliga Parisavtalet”.

– Världen respekterar oss igen. Var snälla och förlora inte den respekten, sa Trump.

Försonligare ton än vanligt

Trump tackade sin fru Melania, övriga familjen, vicepresident Mike Pence, sin stabschef Mike Meadows. Han tackade sina livvakter i Secret service, övriga militär personal.

– Mest av allt vill jag tacka det amerikanska folket. Att vara er president har varit en obeskrivlig ära.

Trump tackade sin fru Melania, övriga familjen, och vicepresident Mike Pence.
Trump tackade sin fru Melania, övriga familjen, och vicepresident Mike Pence.

Tonen i Trumps avskedstal var försonligare än i något av hans övriga framträdanden efter valet. Mest iögonfallande var tre saker han aldrig sa:

Han nämnde aldrig Joe Biden vid namn.

Han erkände inte att han förlorade valet.

Å andra sidan upprepade han inte något av sina tidigare påståenden om valfusk.

Maktskiftet på onsdagen berörde han första gången i talets inledning:

– Den här veckan installerar vi en ny regering och ber för dess framgång i att hålla Amerika säkert och välmående. Vi önskar dem lycka till och vi vill också att de ska ha tur, ett mycket viktigt ord.

Fördömde stormningen

Trump fördömde sedan den dödliga stormningen Kapitolium den 6 januari – bara timmar efter att topprepublikanen Mitch McConnell sagt att våldsamheterna ”provocerades fram av Trumps lögner”.

– Alla amerikaner förskräcktes av angreppet på vårt Kapitolium. Politiskt våld är en attack mot allt vi värnar som amerikaner. Det kan aldrig tolereras. Nu mer än någonsin måste vi enas kring våra gemensamma värderingar.

Trump fördömde stormningen av Kapitolium i det sista talet.
Trump fördömde stormningen av Kapitolium i det sista talet.

Coronapandemin – som nu har berövat över 400 000 amerikaner livet – berörde han primärt i skrytsamma ordalag. Ännu en gång använde han ordet ”China virus”.

– Vi slöt ett nytt bra avtal med Kina, men innan bläcket ens hunnit torka attackerades vi och hela världen av Kina-viruset. Hela världen led, men Amerika överträffade andra länder ekonomiskt tack vare vår otroliga ekonomi, sa han.

– Vi tillverkade inte ett men två vacciner på rekordtid. De kallar det ett medicinskt mirakel. För en annan regering hade det tagit tre, fyra, fem, kanske upp till tio år, att utveckla ett vaccin. Vi gjorde det på nio månader.

Avslutade med en öppning

Donald Trump berörde aldrig direkt att han portats från Twitter och andra sociala medier. Men han tog upp ämnet mellan raderna.

– Bara om vi glömmer vilka vi är och hur vi tagit oss hit kan vi tillåta politisk censur och svartlistning i Amerika. Att stänga ner en fri och öppen debatt bryter mot våra kärnvärden.

Trump avslutade med en kryptisk formulering som lämnar öppet för att han kandiderar igen som president om fyra år.

– Nu när jag förbereder mig för att lämna över makten till en ny regering, vid lunchtid på onsdag, vill jag att ni ska veta att den rörelse vi startat bara har börjat. Det har aldrig funnits något liknande.

– Jag lämnar det här majestätiska stället med ett lojalt och glatt hjärta, en optimistisk anda och med en stark övertygelse om att det bästa ännu ligger framför vårt land och våra barn. Tack och farväl. Gud välsigne er, gud välsigne USA.
 

Fotnot: Här kan du se en utskrift av hela avskedstalet (på engelska).

Publisert:

LÄS VIDARE