Livsmedelsverket om Skånemejerier: Inte tillåtet

Inför extra kontroller efter 200 sekunders avslöjande

I måndags avslöjade 200 sekunder mögelsnusket på Skånemejerier.

Mejeriet uppger att man ompaketerar över 6 000 ostar om året – bland annat på grund av mögelangrepp.

– Det är inte tillåtet, säger Petter Jonsson, avdelningschef på Livsmedelsverket.

Skånemejerier producerar Ica:s hushållsost och 200 sekunders hemliga inspelningar visade mögelproblemen bakom frukostfavoriten.

Ostar fick nytt liv och nya förpackningar efter att anställda på Skånemejerier hyvlat bort mögel. Enligt anställda var det satt i system och gjordes på direktiv av cheferna.

– Man känner doften av mögel i timmar efter att man har slutat, sa en källa.

Skånemejeriers kommunikationsdirektör Anette Gregow uppgav att företaget under 2020 paketerat om över 6 300 ostar.

”Ompackning sker av olika skäl som exempelvis förpackningsfelaktigheter eller vid förekomst av ytmögel”, skrev hon i ett mejl.

Men enligt Livsmedelsverket borde siffran som rör ompaketerade mögelangripna ostar vara noll.

– Det är inte tillåtet att förändra en produkt på det sättet. Att öppna en förpackning, skära bort mögel och skapa en ny förpackning, om det är vad som har skett, är inte tillåtet, säger Petter Jonsson, avdelningschef på Livsmedelsverket.

Efter publiceringen valde Livsmedelsverket att inleda ett kontrollärende gällande Skånemejerier.

– Vi har varit i kontakt med Skånemejerier och det vi i övrigt gör är att vi kommer kontrollera det här, hur förpackningarna skapas och företagets rutiner för hantering av produkter som det har uppstått en mögeltillväxt på, att det inte skapas nya produkter av de produkterna, säger Jonsson.

”Kändes inte acceptabelt”

Efter måndagens publicering av 200 sekunder drog Ica i nödbromsen och stoppade all försäljning av osten. Enligt Lena Sparring, kvalitetschef, för man nu en dialog med Skånemejerier och man kommer även att gå till botten med produktionsvillkoren.

– Det vi såg på filmen kändes inte acceptabelt, säger Lena Sparring.

I ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen skrev Skånemejerier att de framöver kommer ändra sina rutiner och sluta ompaketera ost som bär spår av mögel.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Christoffer Nilsson synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

Publisert:

LÄS VIDARE