Försvunne Deniz Arda

Officeren Deniz, 31, försvunnen – nu utreder polisen brott

Här är sista bilderna av Deniz – från gymmet Sats

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Deniz Arda, 31, har snart varit försvunnen i två veckor.

Nu utreder polisen brott.

– Från och med lunchtid i dag är det här en förundersökning om människorov, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till Aftonbladet.

På onsdagen den 18 november anmäldes Deniz Arda, 31, försvunnen. Han är specialistofficer och har en chefstjänst inom Försvarsmakten.

Deniz Arda, som bor på Södermalm i Stockholm, skulle i förra veckan medverkat på en militärövning i norra Sverige – där han inte dök upp.

– Den sista observationen är ett meddelande om att han ska ut och träna, på fredagen den 13 november eller lördagen den 14 november. Det har sagts att han skulle springa längs Sörmlandsleden, men den är ju väldigt lång, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Har sökt längs Sörmlandsleden

En mycket stor sökinsats genomfördes under helgen längs Sörmlandsleden, söder om Stockholm. Bland annat har polisen sökt med helikopter, organisationen Missing People har inlett en insats, och vänner och familj till Deniz har varit mycket engagerade.

– Vi har även sökt digitala spår, och det har framkommit tips. På måndagen lämnades allt material som framkommit under helgen över till en grupp av erfarna utredare på sektionen för grova brott. De har hittat en ny vinkel på allt material, och i dag har man satt brottsrubriceringen på ärendet som människorov, säger Ola Österling.

– Det är inga nya sakdetaljer som framkommit, utan det är en ny bedömning av det befintliga materialet, tillägger Ola Österling, presstalesperson vid polisen.

Kläderna och väskan som Deniz Arda bär på bilden tros han inte ha haft på sig vid försvinnandet.

Bilderna från Sats

De sista kända bilderna av Deniz Arda är från torsdagen den 12 november.

Övervakningsbilder från gymmet Sats, på Kocksgatan på Södermalm, visar att han kom till gymmet vid 13.50 och lämnade vid 15.20, berättar Henrik Ehrenfeldt, kollega och vän med Deniz Arda sedan många år.

Ett stort nätverk av vänner, familj och frivilliga har fortsatt söka även under måndagen och tisdagen. Framför allt längs sträckan mellan Deniz Ardas hem på Södermalm och Sörmlandsleden.

– Oavsett vad som hänt – om han hade legat på en vandringsled, en löpsträcka, ett elljusspår eller var som helst där folk rör sig så hade han varit hittad vid det här laget. Så är det bara. Så vi måste börja tänka på om han tagit sig ut i skogen av någon anledning eller om det finns farliga områden, säger Henrik Ehrenfeldt.

Tiotusentals har engagerats i en Facebook-grupp – och sökandet kommer fortsätta.

– Vi gör verkligen allt vi kan. Vi jobbar på alla cylindrar, säger vännen Henrik Ehrenfeldt.

Deniz Arda lämnade gymmet 15.20, torsdagen den 12 november.

”Klart att det är ett möjligt motiv”

Polisen har samarbetat med både Missing People och Henrik Ehrenfeldts nätverk – men har inte lett sökningarna längs Sörmlandsleden.

– Vi letar ju åt alla riktningar för att hitta ett begränsat digitalt eller geografiskt område att söka detaljer i. Just nu är området för stort, säger Ola Österling.

Presstalespersonen säger även att man kopplat in forensiker och andra nationella resurser – som han inte vill gå närmare in på vilka de är.

Att Deniz Arda är militär – påverkar det utredningen eller brottsmisstankarna, kan det finnas ett sådant motiv?

– Det klart att det är ett möjligt motiv, men det finns ett helt spektra av möjliga motiv att utreda och gå till botten med. Utredarna tittar väldigt brett och förutsättningslöst, och har så gjort sedan i onsdags, säger Ola Österling vid Stockholmspolisen.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Deniz Arda.
Publisert:

LÄS VIDARE

Enorm sökinsats efter officeren Deniz: ”Vi är extremt tacksamma”

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvunne Deniz Arda

Stockholm

Missing People

Försvunna personer

Brott