Åkesson om islam-uttalandet: Kan inte döma ut hela religionen

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof beskrev islam som en ”avskyvärd religion” och fick skarp kritik från flera håll.

Partiledaren Jimmie Åkesson menar att man inte kan döma ut hela religionen – men att Jomshof i sak har rätt i stora delar.

– Men jag tycker att han borde ha varit tydlig med att använda begreppet islamism istället för islam, säger Åkesson.

Det var i SVT:s program ”Sverige möts” på tisdagen som Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof kallade islam för en ”avskyvärd ideologi och religion”.

– Det finns knappt något muslimskt samhälle som fungerar någorlunda. Nej, man behöver inte dra alla människor över en kam, jag lider med de människor som tvingas födas i de här länderna under islam som enligt mig är en avskyvärd ideologi och religion, sa han.

Uttalandet fick stöd på Twitter och delades av både partikollegan Björn Söder och Sverigedemokraternas officiella konto.

Åkesson: Borde varit tydlig

Men på frågan om även Sverigedemokraternas partiledare ställer sig bakom uttalandet säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet:

– Jag tycker han borde ha varit tydlig med att använda begreppet islamism istället för islam. För mig är det helt uppenbart att han syftar på politisk islam och islamism och då borde han ha sagt det i stället.

– Han kunde sagt att islamismen är avskyvärd eller att det sker avskyvärda saker i islamismens eller islams namn. Då hade det varit lättare att hålla med, säger SD-ledaren.

SD-ledaren Jimmie Åkesson.
SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson anser dock att Richard Jomshof ”i sak har rätt i stora delar av det han säger”.

– Det sker väldigt mycket hemska saker i den muslimska delen av världen och islamismen som politisk ideologi, att man låter religiösa påbud forma samhället, det är inget som vi tycker ska förekomma i Sverige.

”Tror inte han säger fel”

Richard Jomshof menar hans medverkan har vantolkats. Men han säger ju uttryckligen att det är islam som är en avskyvärd ideologi?

– Jag tror inte att han säger fel. Orden föll som de föll men ser man det i sin kontext så är det uppenbart vad han syftar på. Han talar ju om att han har muslimska vänner och de är ganska liberala. Det han säger då är att det finns bra muslimer och de som tolkar islam på ett liberalt sätt. Men så finns det islamism, politisk islam, som formar samhällen till dåliga samhällen, säger Åkesson.

– För mig är det uppenbart att det är det han säger.

Richard Jomshof (SD).
Richard Jomshof (SD).

”Rimligt resonemang”

Så om han hade sagt islamism istället för islam så hade du delat hans syn på saken?

– Resonemanget är rimligt. Att det sker hemska saker i islams namn. Islamismen är något avskyvärt som förstör livet för många människor på vår planet. Jag tycker att man med all rätt både kan och ska kritisera islamism i väldigt skarpa ordalag.

Samtidigt påpekar Åkesson att man måste vara väldigt noga med ”distinktionen av religionen islam, som det finns många olika riktningar av och miljarder människor som anser sig tillhöra”.

– Det är klart att man inte kan döma ut hela religionen och alla riktningar men däremot tycker jag att man kan döma ut islamismen.

Publisert:

LÄS VIDARE