Sverige pausar Astras vaccin: ”En försiktighetsåtgärd”

Astra Zenecas vaccin pausas nu även i Sverige i väntan på att biverkningarna utreds av EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten.

Så sent som i går kväll sa Läkemedelsverket att vaccineringarna skulle fortsätta. Men klockan 08.00 i morse gick beskedet om stoppet ut till Sveriges regioner.

– En försiktighetsåtgärd, säger Anders Tegnell.

Folhälsomyndigheten har beslutat om att pausa användningen av Astra Zenecas covidvaccin tills dess att EMA:s, den europeiska läkemedelsmyndigheten, utredning om misstänkta biverkningar är klar.

– Beslutet är en försiktighetsåtgärd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Astra Zenecas vaccin har fått stor uppmärksamhet sedan i förra veckan efter uppgifter om blodproppar som en misstänkt biverkning. Flera länder har valt att pausa eller stoppa vaccinet. Sverige har hittills inga rapporterade fall, men i Norge har flera fall rapporterats, inklusive ett dödsfall.

Utreder samband

EMA och svenska Läkemedelsverket utreder nu om det finns ett orsakssamband mellan vaccinet och blodpropparna.

Hittills har 17 miljoner doser av Astra Zenecas givits i världen.

– Det finns en god kunskap om vaccinet, men det är ändå viktigt att vi nu pausar vaccinationen tills EMA utrett om dessa händelser kan ha ett samband med vaccination, säger Anders Tegnell i pressmeddelandet.

Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten, säger till Aftonbladet att informationen om stoppet nådde regionen klockan 08 på tisdagsmorgonen.

– Då började vi med att avbryta alla vaccinationerna. Jag vet inte men det kan ju ha funnits verksamheter där man redan hade hunnit börja vaccinera och att någon därmed fått en dos, men vi har gjort vad vi har kunnat i alla fall.

Han förklarar att regionerna fått i princip samma information som kommunicerats ut till medierna, att det rör sig om en försiktighetsåtgärd.

– Vi hoppas och tror att det inte finns någon koppling till blodpropparna. Jag har full förståelse för att man vill invänta de utredningar som pågår.

”Vuxit fram under natten”

Dock menar han att det är olyckligt att regionerna inte blivit förvarnade.

– I går fick vi ju information om att det var okej att fortsätta, så det känns som att detta är något som måste ha vuxit fram under natten, säger Ronny Lestander.

På frågan hur regionerna ska hantera dem som redan fått en första dos med Astra Zenecas vaccin, säger Ronny Lestander att de utlovats löpande information från Folkhälsomyndigheten.

– Vi har fått veta att vi kommer få information löpande så jag antar att det blir så fort som möjligt. Som jag har förstått det så ska EMA svara på torsdag.

Hur blir det med era vaccineringar framöver nu?

– Vi har ju fått ställa in all vaccinering i dag med just Astra Zenecas vaccin, vilket utgör en ganska stor del av vår totala vaccinering, men vi fortsätter med Moderna och Pfizer som planerat. Vi kommer därmed att fortsätta i en väldigt liten skala framöver utifrån den mängd vaccin vi har. Det kommer därför inte att bli något totalstopp, men överlag har vi tillgång till väldigt lite vaccin, speciellt nu då vi inte kan använda Astra Zenecas.

Ronny Lestander säger att regionen redan under måndagen gjorde en revidering av sin vaccinationsplan, där man bland annat flyttade fram starten för fas 3 och 4, och även förlängde fas 2 och 3.

– Som det ser ut nu så håller vi oss till detta och avvaktar, men det beror ju helt på hur lång tid den här utredningen tar.

Just nu används tre godkända covidvaccin i Sverige, från Moderna, Pfizer/Biontech och Astra Zeneca.
Just nu används tre godkända covidvaccin i Sverige, från Moderna, Pfizer/Biontech och Astra Zeneca.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Under vecka 11 skulle Sverige få 52 800 doser av Astra Zenecas vaccin. Totalt har Sverige tagit mot 409 000 doser av det nu tillfälligt stoppade vaccinet.

– Vi noterar det här beslutet. Vi har respekt för att varje enskilt lands expertmyndighet måste göra sina egna bedömningar som är baserade på lokala förutsättningar, säger Christina Malmberg Hägerstrand, presschef för Astra Zeneca i Norden, till nyhetsbyrån TT.

Under tisdagen ska EMA:s experter samlas och på torsdag väntas de lämna ett besked om Astra Zeneca.

Aftonbladet söker Anders Tegnell.

PODD Pandemin och moralen

Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE