Upplopp i flera israeliska städer: Väldigt allvarligt

Flera skadade i lynchmobbar

Den upptrappade konflikten mellan Israel och Hamas har lett till ökat våld och upplopp i flera israeliska städer.

En moské har stormats och en synagoga har satts i brand och flera har dött eller skadats när lynchmobbar från båda sidor har gått till attack mot personer på öppen gata.

– Vi är väldigt oroade av den här situationen, säger politikern Aida Touma-Suleiman, till CNN.

Striderna mellan den israeliska militären och Hamas går in på sitt femte dygn. Omkring 120 personer har dött hittills i den israeliska militärens flyg- och artillerianfall mot Gaza och många familjer har tvingats fly sina hem i samband med attackerna.

I Israel har 8 personer dött hittills som ett resultat av Hamas raketer.

Samtidigt kommer rapporter från flera israeliska städer om vad som beskrivs som de värsta våldsamheterna på två decennier. De våldsamma sammandrabbningarna som först bröt ut i Jerusalem har under veckan spridit sig till flera städer i landet.

En av de värst drabbade städerna är Lod, en blandad stad där arabiska och judiska israeler bor sida vid sida. Där vittnar moskébesökare om att polis och judisk-israeliska invånare stormat en moské under en bönestund, tände eld på bilar och kastade in tårgas.

En palestinier stoppas av kravallpolis utanför gamla stan i Jerusalem.
En palestinier stoppas av kravallpolis utanför gamla stan i Jerusalem.
En brinnande bil i staden Holon, nära Tel Aviv.
En brinnande bil i staden Holon, nära Tel Aviv.

25-åring sköts till döds

Arabisk-israeliska grupper uppges ha satt eld på en synagoga, dussintals bilar och förstörde israeliska flaggor under onsdagsnatten beskrivs som ”en natt av uppror som skadade poliser och invånare som fann sig under belägring” av Revivo. Nu råder nattligt utegångsförbud i staden.

En 25-årig arabisk-israelisk man har dött och en judisk-israelisk man har skadats allvarligt efter att ha skjutits i samband med oroligheterna. Borgmästaren Yair Revivo säger att decennier av fredlig samexistens har brutits.

Liknande vittnesmål om våld mellan arabiska och judiska invånare kommer från flera städer. I staden Bat Yam bröt polis upp stenkastning mellan båda sidorna med chockgranater och en arabisk-israelisk man skadades när han slets ut ur en bil av en judisk högerextrem lynchmobb som misshandlade honom med sparkar, slag och metallföremål.

”Tårgasen fyller husen”

I staden Acre skadades en judisk-israelisk man allvarligt efter att ha attackerats av en arabisk lynchmobb. Enligt polis kastade gruppen stenar mot poliser innan de misshandlade mannen med stenar och järnrör.

– Tårgasen fyller husen och situationen är osäker. Det har varit attacker mot arabiska medborgare i olika städer idag. Jag är väldigt oroad över den här staden, säger politikern Aida Touma-Suleiman till CNN.

Från Västbanken kommer rapporter om sammandrabbningar mellan palestinier och israelisk polis. Enligt den palestinska nyhetsbyrån Safa press har polisen skjutit skarpt mot demonstranterna och palestinska hälsomyndigheter rapporterade under fredagen att sex palestinier dött i strider med israelisk militär på Västbanken. 

Totalt har 750 personer gripits i samband med oroligheterna, enligt Jerusalem Post. Benjamin Netanyahu kallar våldet oacceptabelt.

– Inget rättfärdigar att judar lynchas av araber och inget rättfärdigar att araber lynchas av judar. Till alla Israels invånare säger jag: jag bryr mig inte om ifall ert blod kokar. Ni kan inte ta lagen i egna händer, sa han i ett uttalande.

Upplopp i Tel Aviv söndagen den 3 maj.
Upplopp i Tel Aviv söndagen den 3 maj.

”Det är extremt allvarligt”

I takt med att våldet mellan judiska och arabiska grupper tilltar växer nu en oro om att konflikten ska utvecklas till ett inbördeskrig. Yesh Atis, oppositionsledare, har sagt att konflikten utgör ett allvarligt hot mot landet.

Alexander Atarodi, mellanösternexpert på Sida, säger att det ökande våldet mellan judiska och arabiska grupper är något som inte setts tidigare. Isabelle Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, menar att det är för tidigt att prata om inbördeskrig.

– Det ska vi inte prata om i det här läget, men det är extremt allvarligt och det var längesen vi såg den här typen av konfrontationer. Jag tror att den här typen av konflikter hela tiden ligger latent i de här städerna med en blandad befolkning, med både judar och israeliska palestinier, säger hon till Aftonbladet TV.

Israeliska militärens flygangrepp mot Gaza har fortsatt under fredagen, liksom Hamas raketskjutning. Under gårdagskvällen satt Israel i samtal med en egyptisk medlingsdelegation, men utan att ha tagit något steg närmare en vapenvila. Även Hamas ska ha avvisat förhandlingar om en möjlig vapenvila, rapporterar AP.

En utbränd buss i staden Holon.
En utbränd buss i staden Holon.
Publisert: