Cecilia Uddén

Tunga radioprofilens skarpa kritik mot SR: ”Otillfredsställande”

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Många medarbetare är kritiska till hur Sveriges Radio har hanterat situationen mellan Ekot-reportern och den utpekade islamisten Raad al-Duhan.

Även mångåriga Mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén riktar nu skarp kritik mot sin arbetsgivare.

– Förklaringarna är otillfredsställande, säger hon till Aftonbladet.

Aftonbladet har under fredagen varit i kontakt med flera personer som vittnar om att tidningen Doku:s avslöjande om att en tidigare kvinnlig reporter har en relation med Raad al-Duhan, som bedömts som ett hot mot rikets säkerhet. Det är någonting som har diskuterats flitigt under veckan och väckt stark intern kritik.

– Självklart har vi pratat jätte, jätte, jättemycket om det, säger Ekot-journalisten Daniel Öhman under fredagen.

”Djupt olyckligt och mycket skadligt”

Många upprörs över att anledningen till varför reportern sa upp sig inte har varit känd för resten av medarbetarna, och enligt en tidigare medarbetare har den uppkomna situationen fått enorma följder, både för medarbetarnas säkerhet och Ekots trovärdighet.

Även mångåriga SR-medarbetaren och Mellanösterkorrespondenten Cecilia Uddén riktar nu skarp kritik mot sin arbetsgivare.

I ett mejl till Aftonbladet skriver hon att hon är kritisk till hur Sveriges Radio har agerat, och att den uppkomna situationen är ”djupt olycklig och mycket skadlig för SR”.

–Jag förstår inte varför hänsyn till en enskild medarbetare, ett så kallat personalärende, skulle ha högre prioritet än Sveriges Radios trovärdighet och skyldigheter gentemot våra lyssnare.

”Otillfredsställande”

Vidare skriver Cecilia Uddén att hon, likt ”alla andra på Sveriges Radio förutom cheferna”, inte är insatt i vad som skedde under förra hösten, men ifrågasätter varför Sveriges Radio inte själva gick ut med nyheten i september.

– Jag har respekt för att cheferna inte kan gå ut med allt, men jag tycker att de förklaringar vi fått är otillfredsställande. Jag förstår heller inte varför dessa chefer inte valde att hantera frågan journalistiskt och undersöka situationen ytterligare. Med största sannolikhet hade det lett till att Ekot hade gjort det avslöjande som nu Doku i stället har gjort.

Benkö: Informerades efter ett par dagar

Sent på fredagseftermiddagen kommenterade SR:s vd Cilla Benkö kritiken i programmet Studio Ett, där hon förklarar hon att hon fick kännedom om ärendet ett par dagar efter att Ekot-chefen hade informerats.

–Då försäkrade jag mig om att han vidtagit de åtgärder som gick att vidta vid det tillfället. Det var viktigt för mig att se att vi har tagit alla saker i beaktande och att allt hade gått korrekt till, säger hon i Studio Ett och fortsätter:

– Med den kunskap jag har om vad Ekots chefen hade för kunskap när han agerade så tycker jag att han har agerat helt korrekt.

Faktan som både Cilla Benkö och Ekot-chefen tog del av handlade enligt henne om personen utifrån arbetsrättsliga – och publicistiska perspektiv.

Varför SR inte kommunicerade ut informationen om varför medarbetaren valde att sluta – varken inåt eller utåt – förklarar Benkö med att man inte har för vana att kommunicera utåt när medarbetare slutar på egen begäran.

– Vad jag vet så kommunicerades det på Ekot-redaktionen, och baserat på den fakta som vi hade då och som jag fick redovisat för mig så var det inga konstigheter annat än att vederbörande hade försatt sig i en situation som kunde leda till något som Ekot-chefen uppfattade kunde bli problematiskt och komprometterande för redaktionen.

”Står bakom beslutet”

Vidare säger Cilla Benkö att hon kan förstå att det kan se ut som att Ekot har velat dölja händelsen, men att det för henne som vd var viktigt att ställa sig frågan Ekot-chefen hade agerat korrekt.

– Och min bedömning är att han har gjort det. Nu befinner sig Sveriges Radio i en situation där vi diskuteras på ett sätt som inte är bra för oss och det finns en risk att det påverkar synen på oss, vilket jag tycker är allvarligt. Det vi nu har att göra är att se att det inte blir en långsiktlig skada på Sveriges Radio.

– Men jag tycker inte att vi borde ha hanterat detta annorlunda utan jag står bakom Ekot-chefens beslut.

Aftonbladet har under fredagen även varit i kontakt med Ekots chef Klas Wolf-Watz som medger att det finns ”säkerhetsaspekter i ärendet” men säger att man har vidtagit åtgärder.

– Vi känner oss trygga med det, säger han.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Cecilia Uddén.
Raad al-Duhan.
Publisert:

LÄS VIDARE

Journalist-kritik mot SR-cheferna: ”Ett riktigt stort felsteg”

ÄMNEN I ARTIKELN

Cecilia Uddén