Nyheter

IS tar på sig dådet mot afghansk moské

Av: 

TT

Afghansk säkerhetspersonal invid moskén i huvudstaden Kabul där en bomb detonerade i fredags och tolv människor miste livet. Terrorgruppen IS har meddelat att man ligger bakom dådet.

Foto: Rahmat Gul/AP/TT

NYHETER

Det blev ett skakigt eldupphör i samband med storhelgen id al-fitr i Afghanistan. Samma dag som ett utropat lugn trädde i kraft bombades en moské i distriktet Shakar Darah i den afghanska huvudstaden Kabul. Och under söndagen återupptogs striderna i Helmand.

Minst tolv människor, inklusive moskéns imam, dödades i fredagens sprängdåd och 15 skadades, enligt Kabulpolisen. Terrorsekten IS meddelade senare via en av sina propagandasajter att gruppen ligger bakom sprängdådet.

Bombningen ägde rum under ett tre dagar långt eldupphör mellan den afghanska talibanrörelsen och regeringen, i anslutning till den muslimska högtiden id al-fitr, som trädde i kraft i torsdags.

Under söndagen – samma dag som det proklamerade tre dagar långa lugnet löpte ut – återupptogs sedan striderna mellan regeringsstyrkor och talibanerna i den sydafghanska provinsen Helmand.

I områdena kring provinshuvudstaden Lashkar Gah har stridigheterna avlöst varandra sedan USA inledde sitt trupptillbakadragande i början av maj. Området blev då återigen centrum för nya konfrontationer.

– Striderna bröt ut under morgonen och de pågår fortfarande, säger Attaullah Afghan i Helmands regionledning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: