Obama: ”Vi ska inte ha politik som splittrar”

Publicerad 2017-10-20

Den före detta presidenten Barack Obama höll under torsdagskvällen ett tal i New Jersey.

Talet var en del i guvernörskandidaten Phil Murphys kampanj och innehöll flera smockor riktade mot Trump, även om han aldrig nämnde presidentens namn.

– Det räcker inte att vara en duktig affärsman, man måste vara en bra medborgare också, sa Obama.

Den sjunde november väljer invånarna i staten New Jersey guvernör. För demokraterna kandiderar Phil Murphy tillsammans med sin vice-guvernörskandidat Sheila Oliver.

På torsdagskvällen höll Barack Obama tal under ett av deras kampanjmöten i Newark, New Jersey. Publiken började skrika ”fyra år till”, när Obama gick upp på scenen.

– Jag hänvisar både till konstitutionen och till Michelle. De får förklara varför det inte kommer att hända, sa han skämtsamt.

”Ni måste rösta”

Efter det inledde han sitt tal och den före detta presidenten riktade kritik mot sin efterträdare och den nuvarande amerikanska politiken.

– Vill ni skicka ett meddelande till landet, och ett meddelande till världen att vi förkastar politik som splittrar. Vi förkastar politik som bygger på rädsla. Hela världen räknar med att USA håller ihop, sa han och fortsatte:

– Vi trodde vi begravde en del av den politik vi ser nu. Vi ska inte röra oss bakåt i tiden utan framåt. Det är 2000-tal nu och inte 1800-tal, sa han.

Berömde Murphy

Obama uppmanade alla invånare i New Jersey att rösta för att få till en förändring. Och för att undvika orättvisor.

Han upprepade:

– Vi förkastar politik som splittrar och vi förkastar politik präglad av rädsla.

Obama berömde också Phil Murphy och talade om hans politiska gärningar och om hans tid som USA:s ambassadör i Tyskland mellan 2009–2013.

Den före detta presidenten underströk också värdet av Murphys stora erfarenhet som politiker och riktade samtidigt en känga mot Trump, även om han inte nämnde den sittande presidenten vid namn.

– Det räcker inte att vara en duktig affärsman, man måste vara en bra medborgare också, sa han.

”Värdighet och hopp”

I samband med att Obama underströk vikten av att rösta, så påminde han alla på mötet att det ytterst handlar om vilket samhälle väljarna vill ha.

– Vill ni att alla ska räknas, att alla har värdighet och att alla ska känna hopp, då måste ni rösta.

Han sa också att det inte spelar någon roll varifrån man ursprungligen kommer, vilken hudfärg man har eller vilken religion man utövar.

– Alla räknas.

Guvernörsvalet i New Jersey hålls den sjunde november.